Експерти з'ясували, якими сирами годують харків'ян

У Харкові перевірили якість сиру, виготовленого в Полтавській, Вінницькій, Рівненській, Черкаській та Чернігівській областях України

Експерти з'ясували, якими сирами го…

Як передає Depo.Харків за інформацією ДП "Харківстандартметрологія", загалом в магазинах для перевірки взяли сім зразків сиру різних виробників, з яких один зразок був виготовлений відповідно до вимог державного стандарту ДСТУ, шість - за технічними умовами підприємств. Якість продукції визначалася за масовою часткою жиру, заявленою на маркуванні, та за ідентифікацією жиру (наявністю рослинних жирів).

У всіх зразках рослинних жирів не виявили.

"Крім того, результати споживчої експертизи показали, що всі протестовані зразки твердого сиру відповідали вимогам інформації за масовою часткою жиру, заявленій на етикетці", - додали на підприємстві.

При цьому були виявлені й недоліки: частина тексту в маркуванні була розміщена дуже дрібним шрифтом і є важкодоступною для читання, текст буває не контрастним до фону упаковки, що не забезпечує надання споживачу необхідної, доступної і своєчасної інформації про продукт.

Фахівці додали, що при виборі сиру потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд упаковки (чистота, цілісність). Також важливими є умови зберігання продукту в магазинній вітрині: оптимальною є температура зберігання сиру від - 4С до +6С.

Крім того, перш ніж придбати сир, слід звернути увагу (якщо можливо) на органолептичні показники, а саме: на зовнішній вигляд, колір, запах, смак, консистенцію - свіжий і якісний продукт не кришиться при нарізанні, має гладкий і блискучий зріз, одним із головних недоліків при виробництві сиру є його недозрілість, яку можна легко визначити за нерівномірністю кольору на зрізах, несвіжий сир має на поверхні жирову плівку і м'яку консистенцію, ці ознаки найбільш виражені у сирів, запакованих під вакуумом, колір сиру має бути від білого до жовтого, без сторонніх вкраплень.

При цьому не бажано купувати сири на ринках або в павільйонах, при виборі твердого сиру не варто економити, оскільки якісна продукція не може бути дешевою.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme