В Amnesty International розповіли про затримання українських активістів на Донбасі

Представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International задокументували в 2016 році дев'ять фактів затримання бойовиками на Донбасі проукраїнських активістів

Про це розповів дослідник Amnesty International у Молдові, Україні та Білорусі Красімір Янков, повідомляє Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Ми продовжуємо спостерігати за долею незаконно затриманих проукраїнських активістів на підконтрольній проросійським сепаратистам території. За минулий рік ми задокументували 9 випадків. І у всіх цих випадках ми мали констатувати, що проросійська влада на сході України незаконно та на власний розсуд утримує людей, вони не отримують доступ ні до адвоката, ні до своїх родичів", - сказав Янков.

Так, наголосив правозахисник, десь у Донецьку, наймовірніше, у СІЗО, утримується відомий релігіознавець Ігор Козловський, затриманий понад рік тому. Так само затриманий та засуджений український блогер Фомічев нібито за те, що перевозив з Києва до Донецька гранати.

"Ми вважаємо, що висунуті їм звинувачення є необгрунтованими, ці люди мають бути випущені на волю і проросійська влада має припинити використовувати їх та багатьох інших як просто обмінний фонд для отримання людей, яких затримує українська сторона" , - зазначив Янков.

В свою чергу, директор Amnesty International в Україні Оксана Покальчук повідомила, що за ініціативи організації зібрано майже чотири тисячі листівок з багатьох країн, які містять, зокрема, звернення до ватажків так званих "ЛНР" та "ДНР" з вимогами зупинити практику незаконних затримань.

"Закликаємо швидко та неупереджено та ефективно розслідувати всі достовірні заяви про незаконне тримання осіб під вартою підконтрольними їм структурами, визначити і за наявності доказів притягти до відповідальності всіх, хто причетний до таких практик", - зачитала Покальчук рекомендації, про які йдеться в цих листівках.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme