Україна до Дня дурня заборонила ввозити всі книжки з Росії, - ЗМІ

Увезення всіх книжок з Російської Федерації в Україну повністю заборонене строком до 1 квітня 2017 року

Про це повідомив глава Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, передає Depo.ua з посиланням на "Вєсти".

"З 1 січня до 1 квітня заборонили (ввезення книжок), поки не будуть розроблені відповідні підзаконні акти для ввезення та механізм перевірки", - уточнив він.

Водночас в харківській митниці заявили, що їм не надходило "ніяких документів, які б забороняли ввезення книжок".

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко 30 грудня 2016 року підписав закон про обмеження ввезення на Україну іноземної продукції антиукраїнського змісту, ухвалений Верховною Радою 8 грудня.

Влада розраховує, що ці заходи будуть стимулювати український ринок друкованої продукції, зокрема, стане більше українських книг.

Закон передбачає:

1. Заборони використання друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції для:

- закликів до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України;

- пропаганди війни, насильства та жорстокості;

- розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі;

- пропаганди комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки;

- популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

2. Надати одному з органів виконавчої влади повноважень щодо ухвалення рішення на підставі висновків експертної ради про віднесення видавничої продукції, що має походження або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, до такої, яка заборонена до поширення на території України. Водночас на її розповсюджувачів можуть бути накладені адміністративно-господарські санкції з подальшим такої продукції з обігу.

3. Запровадження процедури видачі дозвільного документу на ввезення видавничої продукції, що походить з держави-агресора, тимчасово окупованої території України.

За словами віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка, який представляв у Раді цей урядовий законопроект, всі ці заходи тимчасові, протягом 10 днів група держтелерадіо буде надавати дозвіл на ввезення друкованої продукції з країни-агресора за умови підтвердження авторських прав та наявності ліцензії.

Вододночас поки що українські видавці майже не випускають книжок у цілих сегментах: науково-популярна та спеціальна література в багатьох галузях.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme