Три роки тому у Дніпрі "тітушки" розігнали Євромайдан: Як це було

У справі кривавих зіткнень "євромайданівців" з "тітушками" і міліцією під стінами Дніпропетровської ОДА досі не визначені винні

Три роки тому у Дніпрі "тітушки" розігна…

Depo.Дніпро згадує, як це було.

26 січня 2014 року у тоді ще Дніпропетровську почалося з народного віча у парку Глоби, де зібралося більше тисячі людей. Було дуже холодно, мороз сягав 20 градусів.


Деякі з організаторів Євромайдану у Дніпрі заявили, що не будуть присутніми на заході у зв'язку з похоронами Сергія Нігояна. Саме вони тоді завірили керівництво міліції, шо адміністративні будівлі захоплюватись не будуть.

Проте, сотні учасників віча після інформації, про те, що в будівлі Дніпропетровської ОДА та облради були помічені "тітушки", вирушили туди.

Між протестувальниками та співробітниками міліції, за спинами яких стояли близько 300 "тітушок", зав'язалася бійка. Протестувальники зламали частину паркану Дніпропетровської ОДА зі сторони проспекту Пушкіна та підпалили його.

Слід зазначити, що підходи до будівель ОДА та облради заздалегідь укріпили сніговим валом, сніг підвозили комунальники.

Під час протистояння міліція поливала протестувальників водою з гідрантів, лупцювала гумовими кийками. Були помічені "беркутівці" з помповими рушницями. "Тітушки" були озброєні держаками від лопат, які напередодні були завезені до будівель ОДА та облради.


Протистояння тривало до темряви, коли "тітушки", під прикриттям міліції, пішли у наступ та почали бити мітингувальників, стріляти в них з травматичної зброї. Протестуючі були розігнані, міліція та "тітушки" почали "полювання" на тих, хто не встіг піти. В бійці постраждали і журналісти. Так, в оператора місцевого телеканалу поцілили з травматичного пістолету.



У міліції заявили про затримання 37 учасників акції, 21 поранених серед міліціонерів і 23 - серед мітингувальників.


Затримані також були й випадкові перехожі, яких били та доправляли до райвідділків.


Наступного дня тодішній голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул назвав Дніпропетровськ – "городом-волнорезом", який зупинив хвилю приїжджих з Західної України.

Після перемоги Революції Гідності проти організаторів "тітушок" були розпочаті кримінальні провадження. Суди по цій справі тягнуться вже впродовж трьох років.

За результатами досудового слідства сторона обвинувачення стверджує, що екс-заступник голови Дніпропетровської облради Віктор Науменко у змові з екс-заступником голови ОДА Ростиславом Ботвіновим та іншими забезпечили перебування та харчування 24-26 січня 2014 року в приміщенні обласної ради щонайменше трьохсот чоловіків, озброєних дерев'яними прутами. Згодом з одного зі звинувачуваних - екс-голови Дніпропетровської облради Євгена Удода зняли обвинувачення і у 2016 році він був призначений на посаду заступника голови міськради Кривого Рогу. Ботвінов у 2015 році обраний депутатом облради від партії "Опозиційний блок".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Дніпро

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme