Минулого року з платіжних карток українців вкрали майже 340 млн

Сума знятих кібершахраями коштів з електронних платіжних карток українців в 2016 році порівняно з 2015 роком збільшилася в 4 рази – до 339,13 млн грн

Про це повідомила на прес-конференції заступник директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олеся Данильченко, передає Depo.ua із посиланням на УНІАН.

"Сукупний дохід шахраїв в 2016 році збільшився в 4 рази – до 339,13 млн грн. У 2015 році ця сума становила 84,36 млн грн ", – сказала вона. Данильченко зазначила, що найчастіше кіберзлочинці використовують такий вид шахрайства, як "вішинг" – дзвінки клієнтам банків з метою виманювання реквізитів платіжних карт, необхідних для проведення операцій без використання картки.

"Спостерігається загальна тенденція – "вишингу" суми втрат клієнтів банків завжди більше, ніж суми втрат від шахрайства в Інтернеті", – зазначила Данильченко. Згідно з даними дослідження ЕМА, в 2016 році сума знятих кібершахраями коштів від незаконних операцій "вішинг" порівняно з 2015 роком зросла в 5 разів – до 275,45 мільйона гривень.

Крім того, сума втрат користувачів банківських карток від шахрайських операцій в Інтернеті за результатами 2016 року збільшилася в 2 рази – до 63,68 мільйона гривень. Заступник директора асоціації ЕМА підкреслила, що сукупний дохід шахраїв зростає з кожним роком, і зазначила, що зусилля асоціації і кожного окремого банку не дадуть позитивного результату без боротьби з кіберзлочинністю.

Також, за її словами, в останні роки в Україні спостерігається зменшення кількості випадків компрометації даних банківських карт – розкриття реквізитів картки третіми особами з використанням різних методів.

Згідно з даними ЕМА, в 2014 році було зафіксовано 215 таких випадків, в 2015-му – 99, а в 2016 році – 71 випадок встановлення різних пристроїв на банкоматах для компрометації даних.

"Звичайно, з'являються різні модифікації обладнання, шахраї вдосконалюють свої методи роботи, але все-таки тенденція до зменшення кількості таких випадків", – пояснила Данильченко.

Нагадаємо, що гроші з платіжних карток клієнтів викрадали працівники банків в Тернополі і Одесі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme