"Фашизм не пройдьот": Для чого в Україні перевидають щоденники Геббельса

Найгірший ворог пропаганди – інтелектуалізм

"Фашизм не пройдьот": Для чого в Україні…

Щоб вилікувати хворобу, потрібно визначити її збудника. Щоб зрозуміти, де тебе обманюють, потрібно розуміти, як це робить агресор.

У Харкові готують переклад українською мовою та видання щоденника рейхсміністра народної освіти та пропаганди Німеччини, рейхсляйтера з питань пропаганди Націонал-соціалістичної робочої партії Німеччини Йозефа Геббельса.

Україномовне видання є першим у новітній історії нашої держави. Й, враховуючи поточний момент, є доволі контроверсійним. Однак, на думку директора видавництва "Фоліо", яке взялося за роботу, Олександра Красовицького, від того видання не стає менш потрібним.

У розмові із кореспондентом Depo.Харків Красовицький розповів про час презентації видання, реакцію на нього суспільства й плани "Фоліо" щодо друку інших військових щоденників часів Другої світової війни.

- Чи дійсно видавництво планує надрукувати щоденники Геббельса?

- Планує.

- Розкажіть про цю ініціативу! Коли буде видання, який тираж? Чи це видання зараз є необхідним?

- По-перше, я вважаю, що ця книжка дуже потрібна українському суспільству, тому що це - те, що робить Росія в інформаційній сфері, і робить це абсолютно по лекалам Геббельса. Друге, ця книжка вийде на травень, на "Книжковий Арсенал". Вона буде коментована.

- Хто автор наукового коментаря?

- Не скажу поки що. Давайте збережемо інтригу. Це останній том його спогадів, щоденників – 1944-45 роки.

- Наскільки пам'ятаю, ці спогади більше схожі на військові мемуари, аніж на методичку з пропагандистської роботи.

- Це не книжка про пропаганду. Але він достатньо системно викладає все, що відбувалося.

- Як думаєте, чи викличе це якийсь суспільний резонанс, у тому числі й у російських ЗМІ?

- Мене не дуже цікавлять російські пропагандистські ЗМІ. Мені цікаво, як українське суспільство буде реагувати на це. Я думаю, що, коли люди прочитають коментарі, їм цього вистачить, навіть тим, хто хоче скандалу. У нас вийшла вже книжка Муссоліні (Беніто Муссоліні у 1922-43 роках був лідером Національної фашистської партії Італії – ред.), і вона дуже позитивно сприйнята книжковим ринком.

- Чи є протидія цій роботі видавництва? Можливо, якісь гнівні листи?

- З погрозами дзвонять. Але це буває завжди, із кожною контроверсійною книжкою, у тому числі із кожним військовим щоденником. До цього ми звикли. А ніяких дій із боку держави я не очікую. Тому що ми не порушуємо закон про комуністичну та нацистську пропаганду.

- Це видання не суперечить чинному нашому законодавству?

- Я думаю, що так.

- Як військові щоденники часів Другої світової війни ще плануєте видати?

- Може, буде Манштейн (Еріх фон Манштейн – німецький генерал-фельдмаршал, учасник двох світовий війн, розробив план вторгнення у Францію, керував окупацією Криму та битвою за Ленінград, був відправлений у відставку у 1944 році за постійні розбіжності з Гітлером у поглядах – ред.), але ще не прийняте рішення.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme