Повзучий наступ. Де ЗСУ могли просунутися вперед на Світлодарській дузі (КАРТА)

Чергову перемогу на Світлодарській дузі, яку запустили у соцмережах волонтери, потрібно оцінювати обережно. Оскільки, не так все просто складається для ЗСУ

Повзучий наступ. Де ЗСУ могли просунутис…

Після грудневого просування 54-ї бригади у районі Світлодарської дуги із захопленням позицій бойовиків в "чарівному лісі", а також ОП "Кікімора", успіхів 46-го батальйону "Донбас-Україна" із заходом та утриманням Новолуганського, що дало змогу ближче підійти до Горлівки, волонтери продовжили радувати всіх перемогами. Зовсім нещодавно була інформація про те, що ЗСУ пройшли на кілометр вперед на Світлодарській дузі і стоять за 5-6 км від Дебальцевого. Інформацію розповсюджував волонтер Юрій Мисягін, який працює із 54-ю бригадою. За логікою, просування було можливе виключно у районі Санжарівки, з півночі від Дебальцевого із захопленням висоти 307.9. Проте, це виключно припущення, які витікають із інформації Мисягіна про просування наших сил, які підтверджують ряд волонтерів у неформальних розмовах.

Повзучий наступ. Де ЗСУ могли просунутися вперед на Світлодарській дузі (КАРТА) - фото 1

Нещодавно Мисягін знову виклав переможний пост. Мовляв, лінія фронту на Світлодарській дузі вирівнялася, десь ми пройшли вперед.

Зі сторони бойовиків є повідомлення про бої у зеленці поблизу Молочного. Вчора увечері тривали бої із застосуванням 82-мм і 120-мм мінометів, стрілецької зброї і БМП у периметрі Молочне-Калинівка-Логвинове.

Але просування 54-ї бригади на даному напрямку сьогодні не має жодного тактичного і стратегічного сенсу. Тут потрібно думати про те, як утримати ОП "Кікімора" і окопатися на відвойованих позиціях, оскільки рух до Калинівки супроводжувався б вогнем із позицій терористів на найближчій панівній висоті 223, звідки нещодавно вийшла штурмова група бойовиків, яка зблизилася і обстріляла наші позиції в районі "грязєвого ставка". А каменистий, промерзлий Донецький кряж ускладнював би бійцям спроби швидко окопатися. Тим більше, що таке просування супроводжувалося б втратами. 

Із північного флангу від Дебальцевого інформації не надходить жодної. Тому, важко говорити, чи змогли просунутися і зберегти свої позиції бійці, які, за словами волонтерів, були за 5-6 кілометрів від міста. 

Єдина точка, де наші воїни могли, як повідомляє волонтер Мисягін - "вирівняти лінію фронту", може бути Новолуганське. Точніше - сіра зона між Новолуганським та Горлівкою. 

За останньою інформацією бійці 46-го батальйону спецпризначення "Донбас-Україна" змогли просунутися у сторону Травневого. Проте, дане просування буде супроводжуватися важкими боями, якщо, наприклад, буде прийняте рішення перейти у наступ в районі Гольмовського. На даному етапі це закріплення вигідне із тактичної точки зору як плацдарм для можливого наступу на Горлівку, так і з можливості боротися з контрабандою.

Повзучий наступ. Де ЗСУ могли просунутися вперед на Світлодарській дузі (КАРТА) - фото 2

Бойовики ж активно стягують артилерію до Горлівки. Протягом останніх діб до міста була перекинута батарея 120-мм мінометів, а також 2 БМП-2 і 2 Камаза з живою силою. У районі Світлодарської дуги з'явилися нові артилерійські позиції, що свідчить про можливе загострення і спробу бойовиків піти у контрнаступ. 

Не варто забувати, що ЗСУ просуваються по території, яка за "Мінськом-1" має бути під українським прапором, не порушуючи домовленостей. А активна оборона терористів свідчить, що жодних "договірняків" із здачею бойовиками територій майже без бою, про що інколи люблять говорити в соцмережах спостерігачі, немає. Попереду - важкі бої.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme