ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо реформ в Україні

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію "Функціонування демократичних інститутів в Україні"

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо реформ в Ук…

"За" проголосували 106 депутатів, 11 були проти і 9 утрималися, повідомляє Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Парламентська асамблея привітала амбітну програму реформ, започатковану українським керівництвом з метою виконання вимог українців, висунутих під час Революції Гідності. Асамблея визнає, що ці реформи проходять у складних умовах, викликаних російською агресією в східній Україні і незаконною анексією Криму", - йдеться в документі.

У той же час у документі підкреслюється, що відсутність прогресу в імплементації мінських домовленостей не повинна бути причиною гальмування процесу реформ і демократичної консолідації країни.

У резолюції наголошується прогрес конституційної реформи, яка ще повинна бути завершена прийняттям змін до Конституції, що також є важливим для просування судової реформи.

При цьому ПАРЄ висловлює занепокоєння щодо дотримання прав людини в положеннях закону про люстрацію. У резолюції міститься заклик до Верховної Ради України внести зміни в законодавство у відповідність з європейськими стандартами.

Також ПАРЄ констатує, що в Україні все ще залишається високий рівень корупції.

У резолюції зазначено, що відсутність конкретного прогресу в цій сфері може потенційно зменшити ефект від амбітного порядку денного реформ і в довгостроковій перспективі підірвати довіру громадськості та негативно впливати на політичну і судову системи в цілому.

"У цьому зв'язку Асамблея стурбована тим, що боротьба проти корупції просувається дуже повільно, а конкретні результати обмежені", - йдеться в документі.

Серед інших питань ПАРЄ закликає Україну прийняти виборче і мовне законодавство з європейськими стандартами та ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок.

При цьому ПАРЄ відхилила поправку про проведення виборів у Раду на окупованих територіях України.

Віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський у Facebook прокоментував ухвалення резолюції: "Важливо, що нашим опонентам не вдалося змінити терміни "російська агресія" на "внутрішній конфлікт", підмінити поняття "вільні вибори" на "вибори під дулом автомата" і виборчою комісією на чолі з автомойщиком! Сила права вище права сили!" - зазначив Логвинський.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme