ПАРЄ розгляне позитивну резолюцію щодо реформ в Україні

Моніторинговий комітет ПАРЄ позитивно оцінює прогрес реформ в Україні у складних умовах російської агресії, але закликає активізувати боротьбу з корупцією

Про це йдеться у проекті резолюції ПАРЄ "Функціонування демократичних інституцій в Україні", яка буде проголосована у середу на зимовій сесії Асамблеї у Страсбурзі, повідомляє Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Парламентська асамблея вітає амбітну програму реформ, започатковану українським керівництвом з метою виконання вимог українців, висунутих під час Революції Гідності. Асамблея визнає, що ці реформи проходять у складних умовах, спричинених російською агресією на сході України та нелегальною анексією Криму", - йдеться у проекті документа.

Проект резолюції підготували доповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ щодо України депутати Джорді Шукла (Іспанія) та Алекс Фішер (Німеччина).

При цьому доповідачі відзначають, що відсутність прогресу в імплементації Мінських домовленостей не повинна бути причиною для гальмування процесу реформ та демократичної консолідації країни.

Особливо у проекті резолюції вказується на прогрес конституційної реформи, яка, натомість, ще має бути завершена ухваленням змін до Конституції, що також є важливим для просування судової реформи.

Натомість Моніторинговий комітет висловлює занепокоєння щодо прав людини у положеннях закону України про люстрацію. У проекті резолюції міститься заклик до Верховної Ради України внести зміни до цього законодавства згідно з європейськими стандартами.

Також, на думку доповідачів, в Україні все ще залишається високим рівень корупції.

У проекті резолюції вказано, що відсутність конкретного прогресу у цій сфері може потенційно зменшити ефект від амбітного порядку денного реформ та, у довготривалій перспективі, підірвати довіру громадськості й мати негативний вплив на політичну і судову системи загалом.

"У цьому зв’язку Асамблея занепокоєна тим, що боротьба проти корупції просувається дуже повільно, а конкретні результати обмежені", - йдеться у проекті документа.

ПАРЄ також планує закликати Україну ухвалити виборчий кодекс за європейськими стандартами та ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme