Нова українська снайперська гвинтівка перевищує стандарти НАТО

На Міжнародній спеціалізованій виставці "Зброя та безпека" вітчизняна компанія представила гвинтівку STL-016

Нова українська снайперська гвинтівка пе…

На Міжнародній спеціалізованій виставці "Зброя та безпека" вітчизняна компанія "Стілетто Україна" презентувала нову снайперську гвинтівку STL-016, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "Народну армію". 

За стандартами НАТО, снайперська гвинтівка має забезпечувати кучність не більше як одна кутова хвилина, або 1 МОА. Гвинтівка вітчизняних зброярів STL-016 забезпечує кучність менше як 0,5 МОА.

Українська гвитнівка поєднала в собі всі перспективні напрацювання: від боєприпасів до конструкції зброї. У неї особлива конструкція ствола.

За словами головного конструктора цього високоточного виробу Олександра Калачева, зсередини ствол нарізано не на повну довжину, а приблизно на три чверті. Безпосередньо нарізна частина переходить у гладку, діаметр отвору якої на виході дорівнює калібру 7,62 мм. Водночас важливо, що стволи для снайперських гвинтівок виготовляють зі сталі вітчизняного виробництва за новою технологією, що забезпечує значне підвищення кучності й точності стрільби.

Нова українська снайперська гвинтівка перевищує стандарти НАТО - фото 1

За стандартами НАТО снайперська гвинтівка має забезпечувати кучність не більше як одна кутова хвилина, або 1 МОА. Це означає, що перевірочна серія з п’яти куль, випущених із гвинтівки на дальності 100 м, має вкластися в окружність близько 2,8 см.

Разом із тим, згідно з настановою зі стрілецької справи для армійської гвинтівки СВД, її кучність вважають задовільною, якщо на відстані в 100 м пробоїни укладаються в коло діаметром 8 см. На практиці це означає, що під час стрільби на відстань, що перевищує 800 м, із гвинтівки з такою кучністю вже досить складно виконати низку снайперських завдань. Наприклад, уразити грудну або головну фігури.

Завдяки конструкції та якості виготовлення вихідного отвору ствола нова гвинтівка STL-016 забезпечує кучність менше як 0,5 МОА. Зокрема, під час практичних стрільб було виконано кілька серій із 10 пострілів на дистанції 300 м. Так ось, радіус кола, у який укладається 100% влучень кожної серії, становив 1,2 см. Коли фахівці компанії проаналізували отримані результати, то дійшли висновку, що такого показника кучності досягають завдяки конфігурації ствола. Річ у тім, що частки твердої фракції пороху, які рухаються нарізною частиною зі швидкості 1000 м/сек., зіштовхують кулю із заданої траєкторії. Тоді як гладка частина каналу ствола пригальмовує кулю, даючи можливість цим часткам пороху максимально догоріти, надавши на виході кулі більшої швидкості й точності польоту. До того ж прицільна дальність стрільби STL-016 становить 2000 м.

Снайперську гвинтівку STL-016 розробили під застосування патрона 300 Winchester Short Magnum (також відомий як 300 WSM) калібру 7,62, а також усіх відповідних сучасних спеціальних боєприпасів. Та найяскравіші переваги гвинтівки STL-016 - як за кучністю прицільної стрільби, так і за бронепробиттям - виявляються під час застосування із цього снайперського комплексу бронебійно-снайперських патронів компанії "Стілетто Україна". Зокрема, під час боротьби з найсучаснішими броньованими цілями на полі бою. Тут мається на увазі те, що прилади системи спостереження й прицілювання будь-якого надсучасного танка завжди були й будуть його "уразливим місцем".

Як зазначив Олександр Калачев, снайперську гвинтівку STL-016 можна розглядати як високоточну снайперську систему, що включає в себе гвинтівку, оптичний приціл і спеціальний патрон. Компанія-виробник гарантує безвідмовну роботу всіх частин і механізмів зброї не менше як 9000 пострілів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme