Кримському політв'язню Семені вручили обвинувальний вирок

Одним із свідків обвинувачення у справі кримського журналіста Миколи Семени, якого окупаційна влада звинувачує у сепаратизмі, буде його колишній колега

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Крим.Реалії".

Кримському журналісту Миколі Семені, обвинуваченому ФСБ у сепаратизмі, вручили обвинувальний висновок. У документі, який цитують обвинувачений і його захист, Семену представлено як антиросійського діяча. Проти Миколи Семени свідчить колишній колега, кримський журналіст і партійний діяч Сергій Мєшковой. Раніше вони разом працювали в одній редакції, а тепер останній виступає у справі свідком зі сторони обвинувачення.

Досудове розслідування кримінальної справи щодо Миколи Семени тривало дев'ять місяців. За цей час група слідчих отримала результати лінгвістичної й авторознавчої експертиз, а також покази свідків. Обвинувальний висновок журналісту 20 січня вручив слідчий кримського управління російської ФСБ Олександр Паршутін. Однак Микола Семена та його захист вважають ці обвинувачення необґрунтованими й мають намір спростовувати їх у суді.

Про намір оскаржити лінгвістичну експертизу, надану в обвинувальному акті російської ФСБ повідомив адвокат Миколи Семени Еміль Курбедінов.

"Ця експертиза абсолютно необ'єктивна й не відповідає дійсності. Відповідно до неї, Микола Семена поданий як ненависник, який зазіхає на територіальну цілісність Росії. Ми однозначно оскаржуватимемо цю експертизу", ‒ говорить він.

Захист журналіста також надасть суду альтернативну лінгвістичну експертизу, яку провів на його замовлення доктор політичних наук, професор Кубанського державного університету Михайло Савва. Він посилається на міжнародне законодавство, яке не визнає кордонів Росії в тих межах, про які зараз говорить російська влада ‒ тобто разом із Кримом. На цій підставі експерт робить висновок: оскільки немає встановлених кордонів, отже, немає і складу злочину в діях Миколи Семени.

Не згоден із обвинуваченнями й сам обвинувачений журналіст. На його думку, 90 відсотків роботи, виконаної слідчими ФСБ у рамках розслідування цієї кримінальної справи, були спрямовані на доведення того, що й так ним ніколи не спростовувалося. "Слідство, що називається, ломилось у відчинені двері. Тому що на першому ж допиті в квітні я визнав, що я ‒ автор цієї статті з усіма наслідками. Тому витратити стільки часу й сил, зокрема, провести дорогу авторознавчу експертизу у Брянську, було зайвим", ‒ зазначив Семена.

Нагадаємо, що ФСБшники, звинувачуючи Миколу Семену в сепаратизмі, не дозволили йому виїхати на лікування до Києва.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme