ЄС назвав порушенням міжнародного права рішення Ізраїлю про будівництво поселень

Європейський Союз вважає, що рішення влади Ізраїлю про будівництво сотень нових одиниць житла на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі не відповідає нормам міжнародного права

Це випливає з поширеного зовнішньополітичною службою ЄС прес-релізу, передає Depo.ua.

"Тривале розширення поселень, незаконне з точки зору міжнародного права, оскільки воно суперечить резолюції Радбезу ООН 2334, йде врозріз і з багаторічною політикою ЄС, а також з рекомендаціями "близькосхідного квартету" (США, ЄС, ООН і РФ)", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що лише рішення, яке ґрунтується на принципі "дві держави для двох народів", може привести до миру.

"Дії ізраїльської влади підривають перспективи життєздатного мирного врегулювання", - наголошується в прес-релізі.

ЄС шкодує про те, що керівництво ізраїльської держави йде на такі заходи, незважаючи на "серйозну стурбованість світової спільноти і протести, які звучать на різних рівнях".

Генсек ООН уже висловив стурбованість будівництвом ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан.

Нагадаємо, раніше керівництво Ізраїлю дозволило будівництво 2,5 тис. одиниць житла на Західному березі Йордану. В неділю ізраїльська влада схвалила будівництво 566 одиниць житла в Східному Єрусалимі. В ООН обидві ці області вважаються окупованою Ізраїлем території. Рішення було прийнято, незважаючи на ухвалену 23 грудня РБ ООН резолюцію 2334 з вимогою до Ізраїлю негайно припинити поселенську діяльність на окупованих палестинських землях.

Керівництво Палестини вимагає від міжнародної спільноти "закликати до відповіді" владу ізраїльської держави і закликало країни світу до негайних дій.

23 грудня Рада безпеки ООН схвалила резолюцію, в якій міститься заклик до Ізраїлю припинити будівництво поселень на окупованій палестинській території, включаючи Східний Єрусалим. Причому, всупереч очікуванням, США не скористалися правом вето, а лише утрималися.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав резолюцію ООН ганебною і  звинуватив в цьому адміністрацію президента США.

Крім того  Ізраїль вирішив скоротити внески до цієї організації.

За словами президента Обами США допустили проходження в РБ ООН антиізраїльської резолюції для того, щоб підштовхнути сторони до діалогу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme