10 тез Олега Бахматюка з послання до влади України

Аграрний магнат Олег Бахматюк попросив президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана захистити найбільший український агрохолдинг Ukrlandfarming від рейдерських атак з боку Національного банку та його керівника Валерії Гонтаревої

10 тез Олега Бахматюка з послання до вла…

В Україні давно не було публічних звернень до влади від бізнесмена такого масштабу, передає Depo.ua. з посиланням на "Вести".

За розмірами земельного банку та обсягами виробництва зернових Ukrlandfarming займає перше місце в Україні, компанія входить в групу найбільших агрохолдингів Євразії. На частку підприємств Бахматюка доводиться близько 1,5% ВВП України, у нього працюють 37 тисяч осіб.

Причина війни з Нацбанком – заборгованість, пов'язаних з Бахматюком, банків VAB та "Фінансова ініціатива" перед НБУ та Фондом гарантування вкладів. Бізнесмен стверджує, що повернення боргів «тут і зараз», якого наполегливо домагається головний банкір Валерія Гонтарєва, залишить агрохолдинг без обігових коштів, зруйнує домовленості із зарубіжними фондами і банками, які погодилися на реструктуризацію боргів компанії, і в підсумку знищить Ukrlandfarming. В інтерв'ю ЛІГА.net. Бахматюк детально розповів про ситуацію, що склалася і суть своїх претензій до голови Нацбанку.

І публічне звернення Олега Бахматюка, і наступне інтерв'ю - не звичайне прохання до влади допомогти вирішити чиєсь приватне корпоративне питання. Це заклик до керівництва країни в принципі переглянути економічну політику і ставлення до національного виробника. У приватних розмовах не тільки багато аграріїв, але і представників інших галузей кажуть, що готові підписатися під усім, що сказав Бахматюк.

Ми визначили десять головних меседжей Олега Бахматюка з його послання до  керівництва країни.

1. Бахматюк вкладає кошти в Україну

Гроші, які були прийняті в українські банки «Фінансова ініціатива» та VAB, не були виведені за кордон, а вкладені у елеватори, фабрики, сільськогосподарську техніку та обладнання. Ці гроші продовжують працювати в Україні. На сьогоднішній день Ukrlandfarming - це жива працююча компанія, яка має $2,5 млрд активів, у якої в штаті 37 тисяч співробітників, яким щорічно виплачується 2,5 млрд грн.

2 Бахматюк розраховується за своїми зобов'язаннями

За останні три роки Ukrlandfarming виплатив зовнішнім і внутрішнім кредиторам близько $400 млн. На даний момент ULF пропонує варіанти цивілізованого вирішення конфлікту, при якому компанія без списування боргів, але з відстрочкою, погашає всі боргові зобов'язання. Компанія домовилася з основними кредиторами - Сбербанком Росії і deutsche bank про реструктуризацію на 10 років з умовою відстрочки зі зниженням відсотку від 2 до 7% до кінця періоду. І тільки НБУ не погоджується на реструктуризацію.

3. Вбивство агрохолдингу заради повернення боргів не вигідно державі

Зовнішнім кредиторам компанія винна $1,5 млрд, всі закладені активи. Якщо ці активи заарештувати, буде запущений процес банкрутства, і кредитори не отримають ні копійки. Компанія варта чогось тільки до того часу, доки працює. Вартість непрацюючого активу - всього 20% від вартості працюючого. У прагненні НБУ вибити борги за будь-яку ціну немає економічної логіки - оскільки у разі арешту активів і рахунків компанії вони впадуть в ціні, і продати їх можна тільки за зниженою вартістю. Сума від продажу піде зовнішнім кредиторам. А НБУ, борг за кредитами рефінансування перед яким становить 8 млрд грн., і ФГВФО (борг – 11 млрд) – нічого не дістанеться.

4. Агрохолдинг вбивають заради можливості заробити на розпродажі підприємства

Причина атак з боку НБУ – бажання нажитися на продажі активів Ukrlandfarming. У тому числі зацікавленою в банкрутстві агрохолдинга може бути інвесткомпанія ICU, якою до призначення главою НБУ керувала Валерія Гонтарєва.

5. Відповідальність за дефолт найбільшого агрохолдинга ляже на президента і прем'єра

Ситуація з ULF неодноразово обговорювалася на нарадах в Адміністрації президента, і глава держави публічно пообіцяв Олегу, що його компанія буде продовжувати працювати. Тим не менш, керівництво Національного банку продовжує перешкоджати роботі компанії на всіх ринках. Наради в кабінеті президента не змусили Гонтарєву відмовитися від політики знищення бізнесу. Але чи може чиновниця діяти в розріз з позицією людей, які її призначали?

6. Публічне звернення до президента – останній шанс домовитися

Звернення до президента і прем'єра - останній шанс домовитися. Позицію агрохолдинга підтримують президент, прем'єр, перший віце-прем'єр, а також голови парламентських комітетів і місцевої влади. Влада країни має можливість змінити ситуацію і змусити голову Нацбанку піти на компроміс. Якщо цього не буде зроблено, ситуація може набути неконтрольованого і непрогнозованого характеру.

7. Бахматюк буде боротися за свою компанію до останнього

Олег Бахматюк буде робити все, щоб цивілізовано вирішити питання заборгованості, надати стратегію обслуговування боргів і продовжувати працювати. Крім того, протягом семи місяців йдуть переговори про залучення мажоритарного акціонера з Китаю і США. Мова йде про продаж більш ніж 50% пакета акцій. З деякими партнерами досягнуто попередні домовленості, але вони не можуть бути реалізовані до остаточного вирішення конфлікту з Нацбанком.

8. Через чиновників економіка країни перетворюється в сировинний придаток

Через відсутність політики підтримки свого виробника, через чиновників, які вміють лише відлякувати інвесторів, Україна перетворилася на сировинну колонію. Нічого, крім сировини – наприклад, зерна чи металу, - ми запропонувати світу не можемо. Держава не вкладає гроші в розвиток інфраструктури, будівництво доріг, мостів і портів. З таким підходом Україна й далі залишатиметься «банановою республікою». Сьогодні все, що країна має це порожні розмови, повністю знищену економіку, маргінальне суспільство і відсутність перспектив.

9. Україну врятує нова економічна політика

Потрібно ввести в країні НЕП - скоротити державні витрати до мінімуму, залишивши тільки бюджетне фінансування освіти, медицини, пенсій. На думку Бахматюка, при НЕПі економічна ситуація  вирівнялася б за годину-дві, проте політики і чиновники в цьому не зацікавлені, оскільки в цьому разі потреба в них відпаде.

10. Великий бізнес готовий бути партнером уряду

Державі потрібно не знищувати бізнес-еліту, в якій виникли труднощі у зв'язку з кризою в країні, а використовувати її як інструмент розвитку національної економіки. Через 5-7 років Україна зможе експортувати не 40, а 90 млн тонн зерна. Але для цього потрібно залучити мільярди доларів - оновити технику і переглянути технологію виробництва у бік ефективності. Поліпшити інфраструктуру. Бахматюк пропонував і продовжує пропонувати свою допомогу уряду у створенні виробництва сільгосптехніки і залученні зарубіжних інвестицій в агросектор.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme