Жебрівський пояснив, чому не використовує мільярди на відновлення Донеччини

Гебернатор Донецької області Павло Жебрівський розповів, чому відбудова понівечених війною регіонів гальмує

Бюрократичні процедури стоять на заваді тому, щоб якомога швидше відбудувати ті райони Донеччини, які потерпіли від війни, пояснив проблему з освоєнням виділених на відбудову Донеччини 2,4 мільярда гривень глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, передає Depo.Донбас з посиланням на DW.

"Насправді ці гроші були зараховані на спецфонди обласного бюджету тільки наприкінці липня 2016-го. Перелік об'єктів був затверджений на бюджетному комітеті Верховної Ради у вересні. Потім ми почали експертизу проектів, проведення їх через систему Prozorro для визначення проектувальників, забудовників", - розповів Жебрівський.

За його оцінками, від ідеї відбудови якогось об'єкта до початку робіт має пройти мінімум 7,5 місяців.

Нинішню зупинку у використанні коштів Жебрівський також пояснив "традиційним блокуванням рахунків" Держказначейством. З 28 грудня по 25 лютого працюють тільки ті підрядники, у яких є обігові кошти, сказав губернатор Донеччини. "Є проблема й з будівельними організаціями, оскільки нормальних - із механізмами, виконробами, інженерами - у нас 10-15 відсотків від потреби. По деяких проектах ми оголошуємо торги двічі-тричі. Буває, що з'являється один учасник, і тоді, за законом, торги не можуть бути оголошені. Буває, що взагалі нікого немає", - додав Жебрівський.

Раніше віце-спікерка ВР України Ірина Геращенко заявила, що на Донбасі не освоюють виділені парламентом кошти на відбудову інфраструктурних та соціальних об'єктів. За її даними, упродовж 2016 року профінансовано відновлення 596 пошкоджених об'єктів Донецької області та 150 об'єктів Луганської області загалом на 4 мільярди гривень. З цих коштів освоєно лише 10 відсотків коштів.

Як повідомляось раніше, у Жебрівського впевнені, що Донеччину не можна примусово українізувати.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme