У Сенаті США схваливли кандидатуру Тіллерсона на посаду держсекретаря

Комітет Сенату США з питань міжнародних відносин затвердив кандидатуру колишнього керівника компанії Exxon Mobile Рекса Тіллерсона на посаді державного секретаря США в адміністрації президента Дональда Трампа

Засідання комітету з цього питання відбулося в понеділок ввечері, передає Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Одинадцять проти десяти. Рекомендація прийнята та буде відправлена на загальне голосування", - заявив, закриваючи засідання голова Комітету Боб Коркер.

Рішення було узгоджене попри відсутність на засіданні через погодні умови двох сенаторів-демократів – Корі Букера і Кріса Мерфі. Раніше вони висловлювались проти затвердження екс-керівника Exxon Mobile, однак з урахуванням цього Комітет все-одно набрав необхідну більшість для того, щоб ухвалити позитивний висновок.

Водночас, під час засідання сенатори озвучили деякі занепокоєння щодо представленої кандидатури. Зокрема, увага зверталась на бізнес-зв'язки Тіллерсона з російським керівництвом, а також його нечітка позиція щодо необхідності посилення санкцій проти Росії. Крім того, незрозумілим залишається можливість номінанта, який не провів на державній службі жодного дня, вирішувати складні питання роботи Держдепартаменту, а також переконувати Дональда Трампа продовжувати послідовну зовнішню політику США, на деякі аспекти якої новий президент має відмінні погляди. У тому числі, йдеться про збереження тиску санкцій на Росію.

Тим не менше, комітет рекомендував Сенату підтримати Рекса Тіллерсона на посаді глави Держдепартаменту США. Наступним етапом у процедурі затвердження має стати голосування в сесійній залі верхньої палати американського Конгресу.

Якщо Тіллерсон набере щонайменше 51 голос у 100-мандатній верхній палаті, його кандидатура вважатиметься такою, що пройшла.

Тим часом, уже зараз американські оглядачі прогнозують позитивне рішення Сенату, у якому 52 голоси належать республіканцям та ще два – незалежним кандидатам. Найбільшими противниками призначення нафтового магната з російськими зв'язками виступали сенатори Джон Маккейн та Ліндсі Грем. Однак напередодні вони заявили про свою підтримку кандидата.

У понеділок перед слуханнями ще один противник номінації нафтового магната – сенатор Марко Рубіо також заявив, що голосуватиме за нього. Таким чином, Рекс Тіллерсон вже має попередню підтримку в Сенаті США, втім його долю все-одно вирішуватиме формальне голосування, яке має відбутися найближчим часом.

Нагадаємо, після оголошення результатів виборів Дональд Трамп обрав наступним держсекретарем США Рекса Тіллерсона.

Найбільший нафтовий гігант США компанія ExxonMobil виступила проти закону The STAND for Ukraine Act, який повинен був на п'ять років на законодавчому рівні зафіксувати санкційний режим, який ввели США проти Росії у відповідь на анексію Криму, а це ускладнило б і можливість скасування санкцій новообраному президентові США.

Вже кандидатом на пост держсекретаря Тіллерсон заявив, що США мають підтримати Україну, надавши їй летальне оборонне озброєння.. Також він заявив, що Росія не мала права окуповувати Крим і

Журнал Forbes за підсумками 2015 року відвів Тіллерсону 25 місце в рейтингу найвпливовіших людей світу.

 У 2012 році президент Росії Володимир Путін нагородив Тіллерсона орденом Дружби народів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme