Суд заборонив британському уряду запускати Brexit

Верховний суд Великобританії заборонив уряду Терези Мей ініціювати вихід Британії з Євросоюзу без згоди парламенту

Про це передає Depo.ua з посиланням на Independent.

Таким чином Верховний суд підтримав листопадове рішення суду, який постановив, що уряду для формального запуску переговорів з Брюсселем про вихід з ЄС потрібно схвалення парламенту.

Крім того, суд постановив, що для виходу з Євросоюзу владі Великої Британії слід провести консультації з представниками Шотландії, Вельсу та Північної Ірландії.
Мова йде про приведення в дію статті 50 Лісабонського договору, в якій йдеться про вихід країни з Євросоюзу.

Варто відзначити, що на слухання у Верховному суді не розглядалося питання, виходити Британії з ЄС чи ні. Всі сторони погодились з результатами референдуму 23 червня 2016 року, коли майже 52% виборців, які прийшли на дільниці громадян проголосували за вихід.

Уряд Терези Мей наполягає, що міністри можуть ініціювати переговори про Brexit згідно з королівською прерогативою - повноваженнями укладати і розривати угоди. Юристи уряду також стверджують, що парламент прийняв законодавство про референдум, усвідомлюючи, до чого це може привести, - і не вимагав для себе остаточного слова.

Зазаначимо, генпрокурор Джеремі Райт заявив, що уряд Великої Британії розчарований рішенням Верховного суду про необхідність отримати схвалення парламенту країни для запуску Brexit.

Нагадаємо, група позивачів на чолі з інвестиційним банкіром Джиною Міллер і перукарем Дейром Душ Сантушем звернулася до високого суду Лондона. Їх позиція полягає в тому, що міністри не мають права змінювати конституційні закони, створені протягом чотирьох десятиліть членства в ЄС, і тому запустити процедуру Brexit повинен саме парламент. На випадок програшу уряд готувало проект закону, яким парламент дасть кабінету Мей повноваження почати процедуру виходу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme