Росія формує на кордоні з Україною нову мотострілецьку дивізію

Група українських верифікаторів навіть попри заборону на польоти гелікоптера підтвердила розгортання Росією мотострілецької дивізії на кордонах з Україною

Про це повідомив полковник Олексій Вершигора, керівник інспекційної групи, яка 16-19 січня поточного року проводила інспекцію території Ростовської області Росії, передає Depo.ua із посиланням на Facebook Генштабу ЗСУ.

"Інспектори України, Канади і Данії, які входили до складу нашої групи, побачили, що поблизу кордону України активно формується 150-а мотострілецька дивізія Південного військового округу Росії, яка налічуватиме 10,5 тис. військовослужбовців. На даний час сформовано штаб дивізії з місцем дислокації у Персіановському, а також підрозділи бойового та тилового забезпечення. За повідомленнями російської сторони, формування планується завершити у грудні 2017 року", - зазначив полковник Олексій Вершигора. 

 Крім того, за його словами, інспекційною групою виявлено та візуально підтверджене значне зосередження артилерійських систем різних типів в районі міста Новочеркаськ.

"Не виключається використання зазначеного озброєння для комплектування частин і підрозділів 150 мотострілецької дивізії, а також проросійських терористичних угруповань на тимчасово непідконтрольних Україні територіях", - додав полковник Олексій Вершигора.

Він повідомив також, що під час обговорення Плану проведення інспекції російська сторона оголосила обмеження зони для гелікоптерного обльоту на глибину 25 км вздовж кордону з Україною над військовими аеродромами та полігонами, де зазвичай і проходить військова діяльність. Врешті, польоти взагалі були скасовані з посиланням на неприйнятні погодні умови, тож інспекція проводилася на автомобільному транспорті.

Він нагадав, що за Віденським документом 2011 року інспектори мають 14 діб для опрацювання отриманої інформації, яка буде офіційними каналами надана всім країнам ОБСЄ, у тому числі Росії. 

"Цей підготовлений звіт буде наданий всім учасникам ОБСЄ. Всі держави ознайомляться з підходами Росії до виконання Віденського документу, наскільки Росія є транспарентною і відкритою, або навпаки", - сказав полковник Олексій Вершигора.

Нагадаємо, що тиждень тому, дозволяючи інспекційній групі провести огляд прикордонних територій Ростовської області, російське військове відомство ні про як іобмеження і заборони повітряного обстеження прикордонних районів не згадувало.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme