Історія дня: Як політики о другій ночі незалежність України проголошували

В ніч з 24 на 25 січня Мала Рада проголосила ІV Універсал, за яким Україна ставала незалежною державою

Історія дня: Як політики о другій ночі н…

У день прийняття документу була субота, і столиця попри тривоги намагалася жити звичним світським життям. Частина обивателів відпочивала у цирку Кіссо, в який завітала японська трупа з виставою "Летючі люди". Частина – дивилася у кіно драму з Сарою Бернар "Сльози бідних матерів".

До Києва з двох боків підходили більшовики вже були на підступах до міста, тож 4-й універсал чимало істориків вважає радше кроком відчаю.

Центральна рада зібралася у нинішньому Будинку вчителя. Охочих виявилося чимало – у залі ледь вистачило місць.

Поміж інших засідали генсек військових справ Симон Петлюра, голова Генерального секретаріату Михайло Володимир Винниченко, голова Ради Михайло Грушевський.

Засідання ж відкрилося лише о 1-й ночі – до того часу обговорювали суперечливі моменти.

"Нарід наш прагне миру і Українська Центральна Рада доложила всіх зусиль, щоб дати мир негайно. Але петроградське правительство, Совіт народних комісарів, насилає військо своє, червоногвардійців та більшевиків, на Україну, і веде з нами братовбивчу війну", - зачитав Грушевський вступне слово з трибуни, після чого почали голосувати за універсал.

Читання документу переривалося оплесками і криками "Слава". Зрештою 49 людей проголосували за прийняття документу, 4 – проти і 6 – утримались. Незалежність України лякала хіба що представників нацменшин.

Історія дня: Як політики о другій ночі незалежність України проголошували - фото 1

Згідно з універсалом, Україна не тільки проголошувалася незалежною державою, але й залишала поле бою Першої світової. Держава мала провести земельну реформу, а також встановити контроль над банками і торгівлею. Політика ж більшовиків, через яку розгорілася громадянська війна, визнавалася злочинною.

На наступний день про документ, який датували ще 9 (23) січня, і репортаж з засідання оприлюднили в газетах.

Дізнавшись про прийнятий документ, активізувався громадський рух. Так, у Гадячі зібралася група козаків, яка змусила скласти зброю ударний полк російської армії. Втім, більшу частину озброєння військовим вдалося приховати, розтикавши по місцевих хатах.

Більшовики активно завойовували українські міста і через два тижні взяли Київ. Втім, Центральна Рада припинила свою діяльність лише після проголошення гетьманату Скоропадського, встигнувши прийняти закони про земельну реформу, фінансову систему і восьмигодинний робочий день. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme