Останнє інтерв’ю військкома: "Хочу піти у відставку. Моє серце більше не витримає похорону"

Два місяці тому не стало заступника військового комісара Запорізької області полковника Михайла Логвінова. На прохання військовослужбовців, для яких військком став другим батьком, публікуємо його останнє інтерв’ю

Останнє інтерв’ю військкома: "Хочу піти…

Це інтерв'ю портал Depo.Запоріжжя готував по шматочках і уривках. У ті короткі проміжки часу, коли не обговорювали ситуацію на фронті або не уточнювали обставин загибелі чергового запорізького Героя. У такі рідкісні хвилини нам, все ж таки, вдавалося не говорити про "зраду ", політику чи незрозумілі нам дії чергового генерала. Тільки про особисте, про емоції і переживання.

Під час таких розмов він розповідав про своїх синів – справжніх бойових офіцерів, які з самого початку війни перебувають в АТО. Скаржився на запорізьких дівчаток-контрактниць, котрі ніяк не хочуть його слухатись і перевестись на службу до штабу. Переживав, чи всього вистачає на фронті. А ще планував піти у відставку, бо після чергових похорон серце не витримувало болю.

Він мріяв про перемогу і детально планував той день, коли зустрічатиме наших вояків, які повертатимуться додому. Проте не встиг – восени минулого року, 22 листопада, справжній офіцер, заступник військового комісара Запорізької області полковник Логвінов пішов у Небесну Гвардію.

Це – його останнє інтерв’ю.

– Обидва ваших сини служать в зоні АТО, вони там з самого початку бойових дій. Як ви наважились їх туди відпустити, знаючи, яка важка ситуація на Сході?

Наразі обидва мої сини вже в званні майорів. Один з них служить у нашій запорізькій 55-ій артилерійській бригаді. Другий також служив у 55-ці, проте потім перевівся до 36-ої бригади, до морпіхів. Вони на фронті з самого початку війни виконують бойові задачі: Донецьк, Дебальцеве, Маріуполь.

Я не міг вплинути на їхнє рішення щодо участі в проведенні антитерористичної операції. Вони – справжні офіцери, і було б дивно, якби їх не було на Донбасі.
І, чесно кажучи, я дуже пишаюся своїми хлопцями!

- Вам, як батьку, не страшно було їх туди відпускати? Тим більше, що ви сам офіцер і чудово розумієте, що відбувається на фронті.

Це наша робота, і всі емоції, як-то кажуть, відставити! А якщо серйозно, то, звісно ж, я дуже переживаю за хлопців. За своїх синів і за всіх військових, які наразі в зоні бойових дій. Але я вірю, що все буде добре, бо на нашому боці Бог і правда. Не ми пішли з війною до когось, ми лише боронимо свою землю. І Господь Бог нас захищає.

- На жаль, не всіх. Запорізька область вже втратила майже 140 бійців (на момент проведення інтерв’ю, наразі їх більше 150, – Авт.).

- Це дуже боляче. І ці втрати – втрати не окремої сім'ї, а всієї Запорізької області, всієї України. Так склалося, що я присутній майже на всіх похоронах наших хлопців. І це неймовірно важко. І неможливо дивитися в очі вбитій горем матері чи дружині бійця. Коли вони підходять до мене і питають: "За що? Чому саме він? " Я не знаю, що казати. Всі слова про захист Батьківщини, громадянський обов’язок – все не те. Цим не поясниш малій дитині, чому вона більше ніколи не залізе на руки батькові.
І в такі моменти почуваєш себе винним в тому, що цей Герой вже не повернеться додому.

Останнє інтерв’ю військкома: Хочу піти у відставку. Моє серце більше не витримає похорон - фото 1

Полковник перед близькими загиблих на сході бійців на церемонії перепоховання впізнаних Героїв на Кушугумському кладовищі

- Але ж не ви накривали їх "Градами" чи стріляли зі снайперської гвинтівки...

Так, стріляв не я, проте… Я пам’ятаю, коли була перша відправка наших хлопців. В той день падав дощ. Багато з них були з нині прифронтових районів - Гуляй-Поле, Куйбишеве. Вони не розуміли, що відбувається і з ким треба воювати. Хоча… Тоді мало хто взагалі розумів, що відбувається. У всіх було лише одне питання: чому ми їдемо на Донбас і що там робити, там же наші брати, вони ж такі самі, як і ми? Як це - війна?
А потім пішли наші перші втрати… А потім ще та й ще…

Знаєте, після чергових похорон, я не можу спати ночами, бо він стоїть в тебе перед очима. Я пам’ятаю кожного бійця, полеглого на Донбасі: їхні імена, коли й звідки призивалися, коли загинули. Я своїми думками живу з цими хлопцями.

Останнє інтерв’ю військкома: Хочу піти у відставку. Моє серце більше не витримає похорон - фото 2

На церемонії відкриття у Запоріжжі меморіальної дошки загиблому герою АТО Андрію Кравченку

Розумієте, це біль, яка не відпускає ні на секунду. Ці хлопці у думках завжди поруч. Мені дуже важко, а що відбувається в душах матерів, дружин та діточок, які втратили своїх хлопців на війні, я навіть уявити не можу. Біль, лише нестерпний біль. Проте, я ніколи не перестану дивуватися і пишатися тими жінками, які попри таку жахливу втрату, не розізлилися на весь світ, на війну та людей в камуфляжі, а навпаки – ще більше роблять для нашої армії, допомагають, чим можуть. Звідки в цих янголів, яким обламали крила, беруться сили, я не знаю. Певно, звідти хлопчики допомагають... В єднанні наша сила. Навіть, якщо ціна цього єднання настільки висока.

Я хочу піти у відставку. Боюся, що моє серце більше не витримає похорон.

- І що ви будете робити на пенсії?

Ну, чому одразу на пенсії? Я ж не збираюся сидіти на дивані й дивитися телевізор. Трошки відпочину, а потім чимось займуся. Може, допомогою волонтерам чи ще чимось.

- А як до цього поставляться наші військові, для яких ви стали другим батьком, військовим хрещеним?

Так вони мене все одно не слухаються! Особливо наші дівчатка. Скільки разів я просив, благав не йти до зони АТО, перевестися до військкомату і служити тут. Я пояснював, що тут вони можуть зробити навіть більше, ніж на фронті, з автоматами в руках. Ні, ніхто не слухає. Кажуть: "Михайло Олександрович, ми вас дуже любимо і поважаємо, проте рішення свого міняти не будемо". Як працювати з такими настирливими?

Останнє інтерв’ю військкома: Хочу піти у відставку. Моє серце більше не витримає похорон - фото 3

Разом із запорізькими воїнами, які повернулися з АТО, після церемонії нагородження

- Переживаєте через них?

Ну, а як же! Вони ж дівчата! В кожної дома сім'я, дітки. Вони ж молоді ще зовсім.
З іншого боку, уявити собі не можете, як я ними пишаюся. Є здоровенні чоловіки, які тікають від представників військкомату, аби не отримати повістку, а дівчатка йдуть на війну добровільно. І у всіх мотивація лише одна: "Я йду захищати свою землю". Знаєте, що найстрашніше? Що вони чудово розуміють, що готові покласти життя на Донбасі, проте все одно йдуть. Бо для них Україна – більше, ніж вони самі. Про таких людей треба писати статті і знімати фільми!

- Якби ви зустрілися з чарівником, про що попросили б?

Лише миру! Аби всі наші хлопці й дівчатка повернулися додому живими й здоровими. Вони не заслуговують смерті лише через те, що дуже люблять свою країну, якою б вона не була.

Я мрію про скорішу нашу перемогу і навіть вже бачу, як буду зустрічати наших Героїв. В мене вже майже готовий сценарій, але поки не буду розповідати. Хай то буде сюрпризом для наших захисників…

Останнє інтерв’ю військкома: Хочу піти у відставку. Моє серце більше не витримає похорон - фото 4

Логвінов вручає посвідчення учасника бойових дій військовослужбовцям, які у 2014-2015 роках брали участь у антитерористичній операції на сході країни та були демобілізовані з лав Збройних Сил України

Післямова. "У Господа звільнилася вакансія Ангела"

Полковник Михайло Логвінов пішов з життя 22 листопада 2016 року. Запорізькі військові, волонтери та журналісти шалено його любили. Логвінову можна було зателефонувати в будь-який час доби за інформацією або з проханням про допомогу - відмови ніколи не було. Він був щирою, доброю людиною і справжнім офіцером.

Портал Depo.Запоріжжя попросив запорожців поділитися своїми спогадами про нього.

Лариса Мала, запорізький журналіст, військовослужбовець ЗСУ:

"Він був по-людськи мудрим, по-чоловічому стійким, по-дружньому вірним. І завжди - позитивним. Умів знаходити важливі і потрібні слова. Безвідмовний у всьому. Багато знав і багато робив. Словом, його любили всі!"

Світлана Алексєєва, волонтер (Мелітополь):

"Він був справжнім офіцером. Дуже переживав за бійців, в тому числі демобілізованих. Кілька разів допомагав нам у складних ситуаціях з ветеранами, але розповідати про самі ситуації я не маю права. Поважаю його, сумую про втрату".

Юлія Матвієнко, військовослужбовець ЗСУ:

"Для мене був як батько, і знаю що не тільки для мене. Він пам'ятав всіх, в будь-який час дня і ночі. Всіх наших загиблих хлопців, всі номери досі непізнаних. Він віддавав усього себе і пропустив всю біль крізь серце і душу. Не витримав".

Юрій Ілляшенко, військовослужбовець ЗСУ:

"Напевно, у Господа відкрилася вакансія ангела, і він покликав кращих. Михайло з неба продовжить свою справу".

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme