Американці влаштують реальний "октобер-фест" на Місяці

Молодь з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, що запропонувала зварити пиво на Місяці, вийшла в фінал конкурсу Lab2Moon

Американці влаштують реальний "октобер-ф…

Переможці конкурсу Lab2Moon зможуть відправити свій експеримент на природний супутник Землі на апараті індійського стартапу TeamIndus, пише Depo.Суми.

TeamIndus стала однією з п'яти команд, які отримали мільйон доларів в рамках конкурсу Google Lunar XPRIZE. Згідно з умовами цього конкурсу, учасники повинні спроектувати, побудувати і відправити на Місяць космічний апарат, здатний провести м'яку посадку, проїхати по поверхні не менше півкілометра і передати на Землю фото і відео у високій роздільній здатності. Призовий фонд премії становить 30 мільйонів доларів, 20 з яких дістануться першій команді, яка виконала поставлені умови. Команди, які надали найбільш реалістичні проекти, отримали по мільйону доларів на їх здійснення.

Апарат TeamIndus повинен відправитися до Місяця 28 грудня 2017 року. Отримавши грант, команда заснувала власний конкурс для студентів, переможцям якого нададуть можливість відправити свій експеримент на цьому апараті. З 3000 учасників у фінал конкурсу пройшли 25 проектів.

За задумом каліфорнійських студентів, їх експеримент повинен показати, чи здатні дріжджі вижити і забезпечити ферментацію в умовах низької гравітації. У разі успіху це дозволило б розраховувати на грибки як на потенційне джерело біоінженерних речовин і харчових продуктів в ході майбутніх космічних подорожей.

Для реалізації експерименту студенти розробили спеціальну трикамерну капсулу. Одну з камер планується заповнити приготованим на Землі суслом (сумішшю води і солоду), у другій перебуватимуть дріжджі. Після прибуття на Місяць клапан між цими капсулами відкриється, дозволивши їх вмісту змішатися. Кількість інгредієнтів і розміри камер підібрані так, щоб процеси ферментації та газування йшли одночасно без виділення зайвого вуглекислого газу. Після закінчення цих процесів відкриється клапан третьої камери, куди повинні осісти залишки дріжджів.

Контроль ходу ферментації планується проводити не по щільності, як це робиться на Землі за участю її гравітації, а по тиску в капсулі - вона обладнана відповідними датчиками.

Для експерименту було обрано сорт дріжджів HotHead, стійкий до несприятливих факторів навколишнього середовища і здатний до ферментації в інтервалі температур від 16 до 38 градусів Цельсія.

Відбір переможців з числа фіналістів Lab2Moon буде проводити міжнародне журі в Бангалорі в березні 2017 року. Учасники повинні будуть до цього часу надати остаточні прототипи свого експериментального обладнання.

"Дослідження дріжджів - це один з найкрутіших експериментів для проведення на місячній поверхні, і я впевнений, що його автори мають всі шанси на перемогу в Lab2Moon", - заявив куратор студентів Сіддхеш Наік (Siddhesh Naik).

Раніше міжнародна група вчених з'ясувала, що відповідна музика може значно поліпшити суб'єктивне сприйняття смаку пива. А американські дослідники знайшли цьому напою незвичайне застосування - його запропонували використовувати для підготовки равликів до евтаназії при проведенні експериментів, повідомляє N+1.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Суми

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme