На Рахівщині, урочисто відзначили 98-му річницю Гуцульської республіки

Гуцульська республіка проіснувала всього півроку, однак її керівництву вдалося створити всі умови для повноцінного мирного життя

На Рахівщині, урочисто відзначили 98-му…

У Ясінях, що на Рахівщині, урочисто відзначили 98-му річницю Гуцульської республіки – унікальної міні-держави, яка утворилася після першої світової війни й розпаду Австро-Угорської імперії, пише Depo.Закарпаття з посиланням на офіційний сайт Геннадія Москаля.

Через тодішні історичні катаклізми Гуцульська республіка проіснувала всього півроку, однак її керівництву на чолі зі Степаном Клочураком вдалося створити всі умови для повноцінного мирного життя. Тут працювали підприємства й установи, в школах навчалися діти, йшла жвава торгівля із Західноукраїнською Народною Республікою, щодня курсували потяги до Станіслава й Коломиї.

"Хоча Гуцульська республіка проіснувала недовго, вона все-таки виконала свою історичну місію – продемонструвала всьому світу, що тут, на Рахівщині, живуть люди, які усвідомлюють себе українцями. І ці люди готові відстоювати свою українську державність зі зброєю в руках. Сьогодні можна сміливо сказати, що Гуцульська республіка разом із Карпатською Україною поклали початок поверненню Закарпаття до України", – наголосив Москаль, вітаючи присутніх.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme