Турецький парламент підтримав зміни до конституції, що роблять з Ердогана диктатора

Турецький парламент схвалив законопроект про внесення поправок до конституції, що розширюють повноваження президента країни.

В ході засідання, яке затягнулося майже до ранку, парламентарії переважною більшістю підтримали внесення поправок в основний закон країни. За законопроект висловилися 339 депутатів з 488 брали участь в голосуванні, 142 - проти. Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ВВС.

Згідно із законопроектом, Туреччина стане президентською республікою. У тексті документа говориться, що президент буде верховним головнокомандувачем і отримає право призначати військових на відповідальні пости в армії. Також законопроект передбачає, що пост прем'єр-міністра буде скасовано, а право формувати уряд буде за президентом.

Також, згідно з поправками, президент отримає право розпуску парламенту в будь-який момент.

Одна з прийнятих поправок дозволяє президенту залишатися членом партії після обрання.

Крім того, законопроект передбачає, що склад парламенту буде розширено з 550 до 600 законодавців, а також буде знижений мінімальний вік кандидатів в депутати з 25 до 18 років.

Схвалений законопроект повинен бути не пізніше початку наступного тижня переданий на затвердження президентові Реджепу Тайіпу Ердогану. Після затвердження законопректу президентом, повинен відбутися референдум. Імовірно, голосування відбудеться на початку квітня.

Прихильники зміни конституції говорять, що це спростить систему правління країною. Прем'єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим раніше заявив, що поправки до конституції врятують країну від спроб перевороту.

Основні опозиційні партії виступають проти подібних змін конституції.

Реджеп Тайіп Ердоган став президентом у 2014 році, після того, як він провів понад 10 років на посаді прем'єр-міністра.

До того як Ердоган зайняв цей пост, президент Туреччини був церемоніальною фігурою, однак зараз він грає важливу роль в політиці країни.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme