Волонтер: Нитки по контрабанді ведуть до Антитерористичного центру СБУ в Краматорську

Волонтер Родіон Шовкошитний вважає, що "усі нитки" з контрабандою в зоні АТО ведуть до до готелю "Краматорськ", де базуються співробітники антитерористичного центру СБУ

Про це Шовкошитний розповів в інтерв'ю УП.

Шовкошитний 11 місяців працював у складі мобільної групи з виявлення в зоні АТО нелегальних торгівців, які перевозили товар через лінію розмежування. 

"Всі нитки йдуть туди – до готелю "Краматорськ". Треба дивитися на тих, хто ухвалює рішення. Фіскал може виписати протокол за контрабанду, а може не виписати. Той же АТЦ, який регулює наказ №415, яким регламентується рух товарів через лінію розмежування. Якщо є велика компанія, яка хоче системно поставляти контрабас на окуповані території, то є сенс розмовляти не з людиною на блокпосту, а "вирішити питання" цілеспрямовано з тим, хто приймає рішення по всім блокпостам на маршруті. Тому головні запитання потрібно адресувати АТЦ", - розповів Шовкошитний, відповідаючи на питання про те, як довести причетність когось з вищого керівництва до контрабанди.

Шовкошитний зазначив, що деякі співробітники СБУ повертаються з АТО на нових автівках.

"В СБУ є купа класних пацанів. А є й такі, хто заробляє на контрабасі. Ми затримували СБУшників на гарячому, викликали військового прокурора, він почав їх оформлювати, усе на камеру – приїхав якийсь хрін з Краматорська і просто зухвало забрав їх. Справи нема. Несправедливо казати, що лише АТЦ має зиск з контрабасу. З цього мають зиск усі, хто намагається з цього мати зиск. Десь міліція, десь СБУшники, це можуть бути інші люди. Дуже цікаво спостерігати, хто приїжджає забирати людей, яких затримали з контрабасом. Були випадки з ГУРом, були з СБУ", -  сказав Шовкошитний і зазначив, що система побудована так, щоб кінцевий бенефіціар був подалі від цих подій.

"Зазвичай він з високим званням – мінімум полковника, і купою нагород. Кожен з таких знаходить для себе всяке лайно, яке виконує чорну роботу: супроводжує чи домовляється про прохід. Схем декілька – це не одна схема, за яку борються СБУшники, фіскали та інші. Вони можуть бути як конкурентами, так і компаньйонами. Зазвичай, вони обирають другий варіант. Усе проходить через "ноль", через ЗСУ, - сказав Шовкошитний.

За його словами, туди (на окуповану територію) – возять м'ясо, молочку і газіровку. Це найпоширеніші категорії товару. З того боку (на підконтрольний Україні Донбас) найчастіше йдуть цигарки.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme