Інавгурація Трампа: Без приводів для оптимізму

Інавгураційна промова Дональд Трампа недвозначно натякає: він таки спробує повернути США до політики ізоляціонізму. Що для решти світу складно вважати надто доброю новиною

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Інавгурація Трампа: Без приводів для опт…

Інавгурація Дональд Трампа таки відбулася. Попри протести (не надто, втім, чисельні й агресивні – всього лиш кілька розбитих носів та пошкоджених автомобілів), і винахідливі роздуми американських телекомпаній стосовно того, "що буде, якщо Трампа вб'ють під час інавгурації".

Кардинал та пастори відчитали уривки з Біблії, хор відспівав хорали, конгресмени відговорили все, що мали сказати. Тепер вже віце-президент Майк Пенс і президент Дональд Трамп поклялись на Біблії.

Можливо, на інавгурації було менше людей, ніж на аналогічних заходах, де головну роль відігравав Барак Обама. Але це не міняє суті. Передача влади у найпотужнішій демократичній країні планети відбулась чітко, мирно й без істотних ексцесів. Що не може не тішити.

На жаль, на цьому приводи для чистої втіхи закінчуються. Бо інавгураційна промова нового президента США Дональд Трампа, яку він писав особисто, відмовившись від послуг спічрайтерів (у правдивість заяв щодо цього легко повірити – якщо вислухати все, що вийшло в результаті) приводів до оптимізму не дає.

За стилем вона була чимось схожою на набір лозунгів під час святкування Жовтневої революції десь у провінційному містечку на неозорих просторих нині відсутньої найбільшої країни планети.

"Ми передаємо владу від Вашингтона до народу!" говорив з якимось не дуже правдивим ентузіазмом Трамп. "Ура!" – відповідали його прихильники. "Вашингтон процвітав, а народ не поділяв його багатства! Тепер буде не так!" – "Ура" – відповідав народ і зображав трохи аплодисментів. "Чоловіки і жінки нашої країни, які були забуті, більш не будуть забуті. Зараз всі слухають вас!" – тішив своїх прихильників Трамп, чимось невловимо нагадуючи Віктора Федоровича з його "Почую кожного!". "Ми повернемо робочі місця, кордони, ми повернемо наші мрії. Америка почне перемагати як ніколи раніше!", - переконував присутніх Трамп, певно, згадавши кар’єру телезірки й намагаючись видобути побільше аплодисментів. Виходило зле – почався дощ, і всі зосередились на розкриванні парасольок й одяганні дощовиків. "Ми об'єднаємо цивілізований світ проти радикального ісламського тероризму!". – "Ура!" – відповідав вже й зовсім тихий і незлагоджений хор.

Втім, стиль – це може й не так важливо для інавгураційної промови президента . Але суть сказаного теж не порадувала.

Бо зводилась вона до того, що США переходить до політики економічного і політичного ізоляціонізму. Що американські ринки будуть закриватись на користь американських компаній, а американська армія замість "оберігати інші нації" буде оберігати головно Америку (щоправда, Трамп не уточнив від кого – мексиканців, канадців чи кублинців). А Вашингтон, ймовірно, почне якийсь грандіозний експеримент з відновлення фабрик та заводів "іржавого поясу США", які померли своєю смертю десятки років тому. Запорукою успіху для цього експерименту, ймовірно, стане висока стіна захисних бар’єрів, яка має зробити неконкурентною продукцію решти світу на американських ринках. Наслідки подібної політики як для американської, так і для глобальної економіки можуть вийти, м’яко кажучи, цікавими.

Врешті, промови – промовами. Важливішим буде простежити за конкретними практичними кроками нового президента США, у які він конвертує свою сьогоднішню риторику. Можливо, все обмежиться легким "поправінням" політики, незначним зростанням економічного протекціонізму та більш прагматично-байдужою міжнародною позицією. Але, зважаючи на особистість Дональд Трампа, так само ймовірно, що ми стоїмо на порозі якогось колосального популістського експерименту, наслідки якого доведеться ліквідовувати ще багатьом поколінням американських президентів. І вже впродовж тижня-другого, коли Трамп почне підписувати великий пакет своїх стартових президентських наказів, яких, за чутками, на даний момент підготовано більше двох сотень, ми побачимо, в який бік розвиватимуться події. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme