Галасюк закликав уряд продовжити мораторій на експорт лісу

Вищі посадові особи уряду повинні відстоювати проукраїнські позиції в таких серйозних питаннях, як мораторій на експорт лісу, інакше це призведе до виникнення значних репутаційних, геополітичних та економічних ризиків для країни

З такою заявою виступив голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк у відповідь на заяву Віце-прем'єр-міністра з питань європейської і євроатлантичної інтеграції, передає Depo.ua з посиланням на Uaprom.

Нардеп від РПЛ підкреслив, що на сайті уряду було розміщено відповідь Іванни Климпуш-Цинцадзе на його критичну статтю про неприпустимість позиції віце-прем'єр-міністра відносно мораторію на експорт лісу-кругляка. До того ж вона відмовилася не від усіх раніше проголошених позицій, які не відповідають дійсності й українським інтересам, стверджує Галасюк.

Він звернув увагу, що віце-прем'єр визнала, 600 млн євро від МВФ - не є благодійністю чи подарунком від Європи, це - кредит. Що ж стосується відповідності мораторію угоді СОТ - чиновник підтвердила наявність винятків в Угоді СОТ, під які, як зазначив Галасюк, підпадає мораторій, разом з тим, підкреслила - в разі використання екологічних аргументів щодо збереження лісу "необхідно було законодавчо обмежити внутрішнє споживання вітчизняних лісоматеріалів і надати переконливі докази наявності екологічних загроз і критичного стану лісового господарства, пов'язаного з вирубками лісу, обгрунтувати термін дії мораторію, сферу його застосування (товарні коди деревини) та ін., а також провести відповідні консультації в рамках міжнародних угод, згідно з якими ми маємо зобов'язання обговорювати і погоджувати обмежувальні заходи в торгівлі".

Нардеп підкреслив, що насправді ж обмеження внутрішнього споживання лісоматеріалів запропоновано в законопроекті №5495: "Якщо Кабмін досі не спромігся на цей крок, ми запропонували його на законодавчому рівні. І парламентський Комітет вже підтримав". Що ж стосується переконливих доказів екологічних загроз, Галасюк сказав: "Це до кого питання, хіба не до чиновників? Нехай і самі подивляться, і єврочиновникам покажуть лисі Карпати, підрахують збитки від катастрофічних повеней на Закарпатті, спрогнозують, у скільки нові повені можуть обійтись Україні".

До того ж, каже нардеп, термін дії мораторію і сфера застосування (товарні коди) встановлено Законом і були предметом жвавого обговорення, безпосередньо за участю європейських партнерів, на Комітеті з питань промислової політики і підприємництва, перед прийняттям Закону: "Ми тоді пішли на ряд компромісів, в тому числі в частині відстрочки вступу мораторію в дію. Я неодноразово звертався до прем'єр-міністра Яценюка, а потім звернувся і до прем'єр-міністра Гройсмана - щодо здійснення урядом відповідної нотифікації, проведення належних консультацій з основними торгівельно-економічними партнерами ".

Галасюк зазначив, що замість того, щоб спростувати свою попередню заяву і визнати позитивні наслідки дії мораторію (приріст інвестицій, робочих місць, товарного експорту, податкових надходжень) - віце-прем'єр вирішила акцентувати увагу на проблемах, які, на її думку, мораторій не вирішив. "Насправді ж, для вирішення переважної більшості з них, в парламенті наразі розробляється законопроект "Про ринок деревини", який, як і мораторій, і законопроект про криміналізацію контрабанди лісу (№5495), є елементом комплексної "дорожньої карти", запропонованої в парламенті", - повідомив Галасюк.

"Я вважаю, що питання має бути поставлене більш широко - про дотримання українськими посадовими особами Законів України, про здатність відстоювання українських інтересів, в тому числі на міжнародній арені, про прагнення реалізації державної політики в інтересах власного суспільства. Тому, що коли "хочуть, але не можуть" - це одне, а коли навіть і не "хочуть" - зовсім інше. Вважаю, що Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції повинен або переглянути позиції і відстоювати українські інтереси на міжнародній арені, або йти у відставку!" - заявив Галасюк.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme