Чому "зрадофіли" будуть проти закриття Липецької фабрики

Roshen вирішив піти з Росії. Це правильний вчинок, але, на жаль, запізнілий, через що іміджевих збитків зазнає і кондитерська корпорація, і її власник

Політичний оглядач
Чому "зрадофіли" будуть проти закриття Л…

Фабрика Roshen у Липецьку використовувалася опонентами президента Петра Порошенка як "убійний" аргумент в дискусіях про Мінські угоди і те, чому у нас АТО, а не війна з Росією. До рішення про закриття кондитерки в Липецьку існувала легенда: підприємство несе значні збитки через тиск російської влади, на майно фабрики накладено арешт, тому продати її неможливо, а, отже, нема про що навіть говорити. 

Збитки й арешт фігурують і в сьогоднішній заяві корпорації, але з точки зору медійних наслідків ця заява вибудувана, м'яко кажучи, неправильно. Єдина підстава закриття фабрики, яку українці сприймуть без зайвих запитань – політична: віднині на території країни-агресора Roshen  не працює. Ми ж дізнаємося про зниження асортименту фабрики, про постійні скорочення персоналу, про проблеми з продажами та зниження загального рівня купівельної спроможності росіян. Ми маємо їх жаліти через це, чи як? А фраза про дискредитацію фабрики в українських (!) ЗМІ взагалі за межею розуміння. І ще: дивує, що уповноважені представники корпорації в Україні дають коментарі російською.

Замість усіх цих нікому непотрібних пояснень потрібно було зробити маленьку заяву: Липецька фабрика припиняє свою роботу з квітня (також незрозуміло, чому саме з квітня, а не з лютого), персонал повідомлений, крапка. Тепер же всі ті, хто критикував Порошенка через фабрику на Росії, озброяться недолугими виправданнями Roshen.

Закриття фабрики, звісно, матиме позитивні іміджеві наслідки для президента та його команди, але вони будуть незначними. Те, що варто було зробити хоча б у 2015 році роблять лише зараз, тому українці обов’язково коментуватимуть рішення корпорації з іронією. Що ж до потужної армії критиків Порошенка та відвертих "зрадофілів", то їм це навіть на руку: поки фабрика працювала, про неї згадували нечасто, зараз же до ситуації буде прикута зайва увага ЗМІ, які слідкуватимуть, чи дійсно підприємство закриють.

А ще згадуватимуть про "сліпий траст", про панамські офшори, цікавитимуться, як продукція Roshen потрапляє на окуповані території, вибудовуватимуть конспірологічні теорії про зв’язок закриття фабрики з приходом в Білий дім Трампа і його команди, які можуть не зрозуміти, чому український бізнес і далі працює в Росії, проти якої Захід застосовує економічні санкції  і т.д.

Разом із тим, якщо влада проведе роботу над помилками, закриття Липецької фабрики можна подати навіть вигідно. Під гаслом "Геть від Москви" зробити з цього зразок для інших бізнесменів, які або продовжують вести бізнес в РФ, або мають гарні стосунки в російських бізнес-колах. Але, чомусь, у такий піар-хід не віриться…

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme