Чи застосовує Росія хімічну зброю на Донбасі

Росія відкрито використовувала фосфорні бомби в Сирії, але зловити її на цьому на Донбасі наразі не вдавалось

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Чи застосовує Росія хімічну зброю на Дон…

Страшна новина прийшла вчора з Харкова – у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону від отриманих травм помер боєць АТО, на його тілі виявлені невідомі опіки.

Як стало відомо, чоловіка доставили у шпиталь із району проведення антитерористичної операції із важкими тілесними ушкодженнями. Лікарі боролися за його життя, однак врятувати не змогли і 18 січня він помер.

І хоч остаточна причина смерті наразі невідома і лише призначені експертизи, які встановлять причини опіків на слизовій оболонці ротової порожнини, що були виявлені на тілі загиблого, можна сміливо припустити, що боєць став жертвою застосування хімічної зброї.

Взагалі, інформація про використання заборонених видів озброєння на Донбасі періодично зустрічається у новинах. Обидві сторони час від часу звинувачують одна одну в її застосуванні, але конкретних доказів ніхто досі не надав.

Чи застосовувала Росія хімічну зброю у війні на Донбасі - фото 1

Можна згадати, наприклад, як на початку серпня 2015 року українські військові звинуватили проросійських бойовиків у використанні фосфорних бомб у Станиці Луганській, а в середині травня – у Пісках під Донецьком, і попросили ОБСЄ перевірити цю інформацію Однак, тоді інциденти зійшли нанівець, тому що більш конкретних доказів надати не вдалося, а підтвердження від ОБСЄ не надійшло.

"Йдеться про застосування хімічних речовин, але говорити про використання фосфору ми не можемо" – заявили тоді в місії ОБСЄ, зазначивши, що мають лише дані, отримані зі слів очевидців, але не мають конкретних доказів.

При цьому в ОБСЄ визнали, що зафіксували використання касетних бомб, але говорити точно: був там фосфор, чи щось інше – вони не можуть.

А перед цим, у червні 2014 року, російські ЗМІ устами тоді ще не культового "Мотороли" заявили про використання українською армією фосфорних бомб в Семенівці Донецької області. Навіть відео обстрілу показали. Щоправда, дуже швидко з'ясувалось, що це відео було відзняте в 2004 році в Іраку під час спецоперації військ США.

В Генштабі тоді оперативно спростували використання українськими військовиками касетних боєприпасів. Також українські спецслужби перехопили розмову терористів, у якій ті зізнаються, що вигадали дану інформацію.

Чи застосовувала Росія хімічну зброю у війні на Донбасі - фото 2

Що ж представляють собою ці фосфорні бомби? З довідникових джерел можна легко з'ясувати, що основою фосфорних бомб є білий фосфор. Білий фосфор – це отруйна тверда воскоподібна речовина, яка самовільно самозаймається при контакті з повітрям та горить жовтим полум'ям з виділенням великої кількості густого білого їдкого диму з часниковим запахом. В темряві фосфор дає синьо-зелену флуоресценцію. Для запобігання самозайманню білий фосфор зберігається у воді.

Білий фосфор може викликати тяжкі, болісні, такі, що довго не гояться, опіки або повільну та болісну смерть. Що характерно, при ураженні людини обвуглюються органічні тканини (шкіра, слизові оболонки), а одяг залишається неушкодженим.

Крім опіків і різного роду каліцтва, ураження білим фосфором можуть спричинити більш серйозні наслідки. Наприклад, вплинути на мутацію клітин – нащадки постраждалих від такої зброї можуть мати серйозні генетичні хвороби, а то й мутації. Більш детально про нього можна прочитати за посиланням.

Але, як виявляється, міжнародним законодавством даний вид зброї дозволено використовувати. Щоправда лише при обстрілах військових об'єктів, і категорично заборонено використовувати всередині або поблизу населених пунктів.

Попри те, що фосфорні бомби вважаються застарілим видом зброї, використання їх рашистами на Донбасі цілком може мати місце – враховуючи той факт, що Росія постачає туди переважно ту техніку і боєприпаси, які давно підлягають утилізації. До того ж є підтвердження застосування фосфорних бомб Росією у Сирії у вересні 2016 року.

Чи застосовувала Росія хімічну зброю у війні на Донбасі - фото 3

Менше з тим, хоч жодних офіційних доказів надано не було жодною зі сторін, а лише бездоказові звинувачення, застосування подібної зброї на Донбасі виключати не можна.

Що характерно, згаданий на початку статті смертельний випадок, хоч і ще не отримав офіційного підтвердження сліду білого фосфору, є чи не першим у своєму роді, який потрапив у новини з такими деталями. Досі жодної конкретної інформації ані про жертви, ані про їх кількість оприлюднено не було. Тому якщо буде встановлено, що смертельні опіки є наслідком дії білого фосфору – це стане сумним прецедентом і першим вагомим доказом застосування Росією подібної зброї на українській землі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme