Як "єврооптимісти" і "Самопоміч" Путіна "перемогли"

У Верховній Раді дехто з політиків поводить себе так, ніби на Донбасі нема ніякої війни

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Як "єврооптимісти" і "Самопоміч" Путіна…

Деяким нібито абсолютно проукраїнським народним обранцям в Кремлі мають аплодувати стоячи: вони розхитують ситуацію краще за путінських нукерів, які в переважній більшості давно засвічені та поіменно відомі громадськості.

Так, учора позафракційний нардеп Віктор Чумак оприлюднив листа з закликом проводити мітинги під стінами Верховної Ради, вимагаючи від президента Петра Порошенка ухвалення низки законопроектів. "Пропоную всім парламентським та не парламентським політичним партіям, громадсько-політичним рухам, свідомим громадянам починаючи з 7.02 кожного пленарного вівторка збирати акцію-мітинг під стінами ВР з метою постійно нагадувати владі про наші вимоги", - написав нардеп.

Про які ж саме вимоги йдеться у листі Чумака? Парламент має ухвалити пакет документів, серед яких законопроекти про пропорційні вибори, імпічмент президента, а заодно скасування недоторканності народних депутатів. Логіка Чумака наступна: мовляв, президент внесе ці законопроекти як невідкладні, бо просто так коаліція не хоче їх приймати.

Утім, якщо пройтися по пропозиціях Чумака по суті, то окрім популізму жодного сенсу в них не проглядається. Якщо говорити про імпічмент, то в Конституції процедура прописана. І навіть якщо Верховною Радою буде ухвалено закон про імпічмент, це жодним чином не полегшить цю процедуру, а лише деталізує її. Фактично у суспільство вкидається інформаційна "жуйка": мовляв, президент і БПП з "Народним фронтом" бояться закону про відсторення глави держави. 

Схожа історія з законом про вибори до Верховної Ради. Виборів нема і найближчим часом не буде, а розмови про новий закон є. Це при тому, що головне питання зараз полягає не в ньому, і навіть не у знятті недоторканості, її й так знімають, питання в тому, що справи буксують потім. Головна проблема наразі полягає у вирішенні конфлікту на Донбасі у тих геополітичних реаліях, які ми зараз маємо і які скоро матимемо після остаточної зміни влади у США та проведення цьогорічних виборів у найбільш могутніх країнах Європи – Франції та Німеччині. Чомусь Чумак та підписанти під його зверненням цього розуміти не хочуть. 

У своїй заяві Чумак розкидається словами про політичну відповідальність, яку несе чинна влада. По своєму він правий, утім забуває, що відповідальність за ситуацію в країні несуть й опозиціонери, які також мають жити по-новому. Тим більше, що значна частина "єврооптимістів" потрапили до парламенту під брендом БПП. Крім цих осіб під чумаковим листом підписалися представники "Самопомочі" на чолі з головою фракції Олегом Березюком, дехто з "радикалів" та "батьківщинців". Тобто, представники тих фракцій, які й створювали в 2014 році проєвропейську коаліцію, але потім з неї вийшли. А тепер спільно змагаються у тому, хто більший борець з чинною владою, і хто більший патріот.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme