Горбачова викликали на суд про криваву бійню у Вільнюсі

Окружний суд Вільнюса надіслав колишньому президенту СРСР Михайлу Горбачову повістку у справі про події 13 січня 1991 року у Вільнюсі, коли під час зіткнень у телевежі загинули 14 людей

Про це повідомила суддя Айнора Корнелія Мацявічене в інтерв’ю агентству BNS, передає Depo.ua.

За її словами, повістка відправлена ​​поштою на адресу Фонду Горбачова, а 28 грудня її отримав адресат.

"Суду повернулося повідомлення про вручення судової повістки. На повідомленні, адресованому суду, стоїть підпис Михайла Горбачова, - зазначила Мацявічене.

У повістці йдеться, що Горбачов може дати свідчення в форматі відеоконференції.

Нагадаємо, що син одного із загиблих в січні 1991 року намагався переконати правоохоронні органи провести розслідування про роль Горбачова під час тих події і дати йому статус спец свідка. У жовтні 2016 року окружний суд Вільнюса ухвали рішення допитати екс-президента СРСР як свідка.

Довідка: Верховна Рада Литви 11 березня 1990 року заявила про відновлення незалежності Республіки, але влада СРСР оголосила його таким, що суперечить конституції. У січні 1991 року в Литві почалися несанкціоновані акції протесту, після чого в Республіку були перекинуті бійці спецпідрозділів і частини ВДВ, які зайняли низку стратегічних об'єктів. У ніч проти 13 січня колона радянської бронетехніки попрямувала в центр Вільнюса, де під час зіткнень демонстрантів з військовими в районі телецентру загинули 14 осіб, понад 600 були поранені.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme