Донецький аеропорт - 242 дні оборони. Виповнюється два роки з дня фінальної битви

В замінуванні й підриві злітно-посадкової смуги ДАП брали участь й сапери Центру розмінування з Кам'янця

Донецький аеропорт - 242 дні оборони. Ви…

Там, де не витримали метал і бетон, вистояли наші мужні воїни. Найгероїчніша оборона Донецького аеропорту не поступається обороні Севастополя в роки другої світової, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на "Народну армію".

242 дні - це на тиждень менше, аніж героїчна оборона Севастополя від фашистських загарбників під час Другої світової війни. Саме стільки трималися наші мужні захисники Донецького аеропорту, вписавши славетну сторінку в українську новітню історію

Воєнна історія ДАПу розпочалася в ніч на 26 травня 2014 року, коли на територію аеропорту вдерлися приблизно 80 добре озброєних бойовиків "ДНР". Близько 7-ї ранку до терористів прибуло підкріплення. Кіровоградським спецпризначенцям, які на той час охороняли внутрішній периметр аеропорту, висунули вимогу - вийти з території летовища. Відчуваючи кількісну перевагу, бойовики поводилися зухвало та самовпевнено. Але керівництво АТО мало іншу думку щодо виниклої ситуації.

Невдовзі в аеропорту висадився десант українських військових, які витіснили бойовиків із низки будівель аеропорту, зайняли периметр і диспетчерські вежі. А близько 11-ї години в новому терміналі ДАПу пролунав перший постріл українського снайпера - він ліквідував бойовика, який намагався підбити з ПЗРК винищувач ЗС України. Тоді ж українська сторона висунула терористам ультиматум - залишити аеропорт до 13-ї години.

Бойовики проігнорували вимогу й невдовзі пожалкували про це: операція з визволення стратегічного об’єкта вступила в активну фазу. Терористи зазнали чималих втрат і відступили. А сам аеропорт практично відразу перетворився на найгарячішу точку на карті АТО.

Незважаючи на Мінські угоди, терористи регулярно штурмували донецький аеропорт, проте українські військові успішно їх відбивали. Тоді ж народилась легенда про "кіборгів". І першими українських бійців так почали називати саме бойовики за надлюдську стійкість в обороні. До бойовиків долучалися кадрові російські військові, зокрема спецпризначенці ГРУ, але й вони не могли суттєво вплинути на хід оборони ДАПу з боку українців.

Фінальна фаза протистояння в аеропорту розпочалася 13 січня 2015 року. Після масованих артилерійських і танкових обстрілів із боку терористів завалилася диспетчерська вежа аеропорту, яка в народі стала символом його оборони. У тактичному плані вежа, яка височіла над місцевістю, мала велике значення: з неї корегували вогонь української артилерії. Знали про це також бойовики, тому після її зруйнування вони висунули "кіборгам" ультиматум: або залишити аеропорт, або загинути. Українці не збиралися відступати.

Відтоді зіткнення в аеропорту вже не вщухали майже ні на годину, а до донецького летовища було прикуто увагу всієї країни. Так у січні 2015-го ДАП став темою номер один.

19 січня бойовики підірвали другий поверх нового термінала, а в ніч на 22 січня, скориставшись коротким перемир’ям для вивезення вбитих і поранених, тихцем замінували будівлю та зруйнували її остаточно. Від неї залишився тільки каркас, тож обороняти було більше нічого. Тільки тоді українські військові відійшли до навколишніх населених пунктів, де продовжують утримувати позиції й донині.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme