Чому прощання "Динамо" і Макаренка – правильне рішення для всіх

Фланговий захисник київського "Динамо" Євген Макаренко, судячи з усього, вже не буде футболістом столичного клубу

Чому прощання "Динамо" і Макаренка – пра…

Що взагалі сталося?

Євген Макаренко – футболіст, що провів за "Динамо" в поточному сезоні 10 матчів в чемпіонаті країни і 3 матчі в Лізі чемпіонів, не полетів з командою на збори в Іспанію. Травма? Офіційної інформації про це не було. Взагалі, будь-якої інформації від клубу щодо Макаренка не надходило, тому в ЗМІ почали з'являтися здогадки і версії щодо можливого розвитку ситуації. І висновок, до якого дійшла преса – футболіст вирішив залишити клуб.

За версією німецького порталу Трансфермаркт, контракт Макаренка з "Динамо" діє до літа 2017 року, а от ряд українських джерел поширив версію, що угода Євгена з киянами завершилася як раз по завершенні 2016 року. В будь-якому випадку, футболіст вже з січня мав право вести перемовини щодо свого майбутнього з будь-яким клубом світу, тому питання залишалося лише в тому, чи пропонували в "Динамо" гравцю підписати нову угоду? Виявилося, що таки пропонували, але футболіста умови контракту не влаштували.

Чому прощання "Динамо" і Макаренка – правильне рішення для всіх - фото 1

Чому Макаренко відмовився підписати нову угоду з "Динамо"

Суми особистого контракту для Макаренка, що спливали в ЗМІ, були різними. За однією інформацією, мова йшла про $250 тис., за іншою - про $360 тис. на рік. Погодьтесь, не в кожному топ-чемпіонаті Європи українцю можуть запропонувати такі гроші. Але є один нюанс. Судячи з усього, частина запропонованих Макаренку виплат мала бонусний характер, тобто гроші футболіст міг отримати лише за певних умов, і як повідомляють окремі джерела, головною умовою в випадку з Євгеном був вихід "Динамо" до Ліги чемпіонів. Не відомо, що саме малося на увазі – потрапляння киян до "першої двійки" УПЛ, чи вихід до самого групового етапу ЛЧ, але, в будь-якому разі побоювання гравця можна зрозуміти – "Динамо" зараз не в тому стані, аби гарантовано розраховувати на високі цілі, як раніше. 

Чому відхід з "Динамо" – нормальний варіант для Макаренка

В останні півтора роки прощання українського чемпіонату з вітчизняними футболістами стало нормою і тенденцією. Вже багато наших гравців відправилися за кордон у пошуках кращої долі, і нехай не у всіх у них виходить на чужині, факт того, що гравці нарешті зрозуміли, що можуть їхати на захід і конкурувати там з іноземцями, вже тішить. Розвиваються наші легіонери – розвивається український футбол, причому не тільки зараз, через те, що відкривається дорога для молодих і отримують цінний досвід діючі кандидати до збірної, але і на майбутнє.

Адже не забувайте, що досвід, який отримують українці в Європі – це ще і потенційний досвід для їх майбутньої тренерської кар'єри, яку більшість з них будуть розпочинати. В минулі роки через те, що наші гравці майже не виїжджали за кордон, наш футбол нагадував "маленький закритий світ", в якому важко було говорити про якийсь розвиток і нові ідеї – всіх все влаштовувало, були гарні зарплати і не було причин залишати Україну. Зараз же ситуація змінилася, і у цих змін буде не тільки негативна сторона, але і позитив.

До того ж, якщо говорити конкретно про Макаренка, то його місце в складі "Динамо" важко було назвати "залізобетонним", та і позиція, на якій ми звикли бачити Євгена (лівий захисник), насправді не дуже імпонує самому гравцю, у якого є все, аби грати в середеній лінії. То ж не будемо бачити у бажанні Макаренка піти лише фінансовий аспект - є і суто ігрові моменти.

Чому прощання з Макаренком – правильне рішення для "Динамо"

Якщо чутки про те, що "Динамо" в нових контрактах з гравцями прописує частину зарплатні у вигляді бонусів за високі досягнення, то цьому можна лише поаплодувати. От би раніше дійти до такого рішення керівникам клубу, можливо, в київській команді на всіх рівнях не назбиралося б такої кількості "дармоїдів" і гравців, що могли не зіграти жодного матчу в сезоні, але при цьому вже мали круті машини і відпочивали на дорогих курортах.

Ніхто не називає Макаренка дармоїдом, не подумайте, але все ж і зіркою найвищого рівня Євгена важко назвати, і якщо він дійсно не погодився на 250 (не кажучи вже про 360) тисяч "зелених" на рік, то його треба відпускати і давати дорогу молоді, адже самого Макаренка вже навряд чи назвеш молодим – в Європі в 25 років вже Золоті м'ячі виграють. 

Чому прощання "Динамо" і Макаренка – правильне рішення для всіх - фото 2

Головне – аби в "Динамо" продовжували триматися такої лінії поведінки у стосунках з гравцями, зараз, на фоні новин про фінансову нестабільність в клубі, кияни не можуть собі дозволити платити гравцям лише за те, що вони числяться у заявці команди на сезон. Треба високі результати і здобутки на європейській арені, за які "Динамо" отримуватиме бонусі і буде "ділитися" ними з гравцями. Це діловий підхід.

Подивимося, чи дотримуватиметься "Динамо" надалі цієї лінії, подивимося, як далі складеться доля Макаренка, але наразі можна зробити простий висновок з ситуації, що склалася – ні одній зі сторін не варто робити трагедії з прощання. У цивілізованому футбольному світі припинення дії контракту між гравцем і клубом – це норма. Лише у нас з цього чомусь звикли робити щонайменше трагедію, а іноді – повноцінний скандал.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme