Чи допоможуть українцям проблеми мера Перемишля на кордоні

Хто винен у тому, що мер Перемишля прогулявся до українського кордону й був змушений повертати назад, і що робити, щоб такого більше не траплялося

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Чи допоможуть українцям проблеми мера Пе…

Новина про те, що СБУ заборонила мерові польського міста Перемишль Робертові Хомі в’їзд в Україну терміном на 5 років, сколихнула соцмережі, і викликала змішані відчуття.

Причиною заборони, яку за словами керівника апарату голови СБУ Олександра Ткачука, ухвалили ще влітку минулого року, стала "безпосередня участь Роберта Хоми в антиукраїнських заходах". Хоча сам Хома заявив, що в'їзд до України йому заборонили 29 грудня.  "Підстав для такої заборони є чимало, це все відкрита інформація в медіа в Польщі та Україні", - зазначив український посадовець.

Реальною причиною заборони, швидше за все, стали два інциденти. Перший з них – це напад польських радикалів – фанатів місцевої футбольної команди, на мирну процесію греко-католиків і православних, які після панахиди за полеглими на початку двадцятого століття січовими стрільцями йшли з собору на місцевий військовий цвинтар.

При тому польська поліція відтіснила хуліганів, але в одному місці виникла сутичка, в ході якої одному з учасників процесії порвали одяг. За медичною допомогою не звернувся після цього ніхто. Але й про якісь затримання чи обвинувачення фанатів польська поліція не повідомляла.

Другим інцидентом стала заборона концерту українського гурту "От вінта" в місті Перемишлі. Хома заборонив приїзд рівненських музикантів на святкування Івана Купала через листи з погрозами з боку польських фанатів, заявивши, що він не впевнений у своїй здатності гарантувати безпеку під час проведення концерту. Це єдиний інцидент, в якому винен безпосередньо Хома – бо в попередньому випадку відповідальність лежить все-таки на поліції.

Антиукраїнський мітинг в Перемишлі, який мав місце 10 грудня під час "Маршу орлят перемиських і львівських", причиною заборони на в'їзд Хомі бути, якщо вірити Ткачуку, не міг – оскільки в момент його проведення рішення вже було півроку як прийняте. Більше того, Роберт Хома після того писав листа з вибаченнями меру Львова Андрію Садовому, а любитель покричати "Смерть українцям" на тому мітингу сидить в слідчому ізоляторі, з вельми ймовірною перспективою трирічного ув’язнення.

Достатньо всього вище переліченого для заборони на в'їзд до України? Сказати складно, це питання до юристів. СБУ, можливо, й мала право й підстави заборонити в'їзд Роберту Хомі. Хоч це й виглядає трохи гіпертрофованою реакцією.

А от щодо того, чого СБУ не повинна була робити ні за яких обставин – це скромно мовчати про цю заборону. Бо діючи таким чином, українська спецслужба однозначно зіграла проти інтересів своїх громадян. "Про те, що таке рішення (заборона на в'їзд -ред.) ухвалене, ми, в принципі, не зобов’язані повідомляти особу. Про це вона дізнається під час перетину кордону", - заявив Олександр Ткачук. І тут до нього виникає маса питань.

Особливо якщо зважити на одну просту річ. Від доброї волі пана Роберта Хоми залежить комфорт і спокій перебування багатьох тисяч українців, які постійно – чи транзитом перебувають у місті Перемишль. А співробітники СБУ, прийнявши заборону на в'їзд Хоми і не повідомивши його про це, банально роздратували впливового поляка. Роздратування ж він відіграє не на недосяжних йому клерках-спецслужбістах, а на тих українцях, які їдуть до – чи через – Перемишль.

Будь-яка державна служба – в тому числі й СБУ – це не більше, ніж сервіс, який надає своїм громадянам послуги в обмін на отримувані від них гроші у вигляді податків. Якщо подивитись на вчинок СБУ з цієї точки зору, виходить що українці заплатили податок для того, щоб їхня спецслужба створила їм проблеми в Польщі. Яких можна було якщо не уникнути, то бодай мінімізувати, просто повідомивши Хому про те, що він у стоп-лісті. Приватним чином, без розпалювання скандалу.

Чого співробітники СБУ не зробили. Просто тому, що комусь було ліньки підняти зад із крісла і відправити "польському радикалу" відповідного листа. Більше того, судячи з того, що на запитання про те, чи повідомило СБУ про своє рішення бодай рідне Міністерство закордонних справ України, представник спецслужби скромно відмовився відповідати, то не зроблено було навіть цього елементарного кроку. Що піднімає масу питань щодо професіоналізму та ретельності у виконанні службових обов’язків не тільки з боку "забороненого" польського мера, але й з боку українських спецслужбістів. І якщо Хома вже з'їздив до кордону – і повернув назад, то хотілось би довідатись, як постраждають винні з українського боку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme