"Тольяттіазот" може припинити транзит аміаку через Україну, переключившись на виробництво карбаміду

Російське підприємство "Тольяттіазот" може відмовитися від транзиту аміаку по трубопроводу "Тольятті-Одеса" територією України, переорієнтувавшись на виробництво карбаміду і відправку аміаку через інші порти

Про це "ДС" повідомив керівник інформаційного агентства Infoindustry Дмитро Гордійчук, коментуючи зупинку транзиту російського аміаку підприємством "Укрхімтрансаміак", інформує Depo.ua.

За словами Гордійчука, "Тольяттіазот" - найбільший партнер "Укрхімтрансаміаку", в 2016 році російське підприємство прокачало через територію України 1 790 тис. тон аміаку із загального обсягу в 2376 тис. тон. Небезпека для української економіки від конфлікту з "Тольяттіазот" полягає в тому, що російське підприємство може замість транзиту свого аміаку через територію України переключитися на його використання у виробництві карбаміду. Зараз виробничі потужності "Тольяттіазот" з виробництва карбаміду становлять 950 тис. тон і підприємство планує ввести в дію ще один агрегат, в результаті чого потужності з виробництва цього добрива зростуть удвічі, а використання аміаку для виробництва карбаміду зросте на 1 млн. тон. "Тобто, "Тольяттіазот" 1 млн. тон аміаку буде вже не транспортувати через територію України, а переробляти на місці в карбамід і відправляти замовникам через три російських порти на Чорному морі, або через порти Балтики. Карбамід - це гранули, цьому добриву не потрібні будуть аміакопровод і перевалочні потужності Одеського припортового заводу", - сказав експерт.

За словами Гордійчука, якщо "Тольяттіазот" не домовиться з "Укрхімтрансаміаком", то російська компанія зможе транспортувати аміак через латвійський порт Вентспілс або російський порт "Тамань". Хоча аміакопровод до "Тамані" ще поки не добудований, але "Тольяттіазот" може відправляти свій товар в цей порт залізничними цистернами - це невелика відстань. "Наприклад, в грудні минулого року "Тольяттіазот" відправив своїм контрагентам 65 тис. тон аміаку залізницею. Якщо "Тольяттіазот" почне возити аміак залізничним транспортом, то для підприємства постане питання якнайшвидшої добудови аміакопроводу до "Тамані". І коли він буде добудований, то відмова російської компанії від використання українського аміакопроводу стане для нас реальністю", - пояснив експерт.

Зупинка транзиту аміаку загрожує українській економіці втратою валютної виручки - за результатами минулого року транзит приніс близько 100 млн. доларів. "У той же час власного аміаку для завантаження трубопроводу у нас немає – Горлівський "Стирол" знаходяться на непідконтрольній території, "Дніпроазот" і Сєверодонецький "Азот" не мають виходу до аміакопроводу. Якщо "Тольяттіазот" відмовиться від послуг "Укрхімтрансаміаку", трубопровід буде просто стояти без діла", - зазначив Гордійчук.

Зупинка транзиту російського аміаку також згубно відіб'ється і на Одеському припортовому заводі (ОПЗ), який заробляв на перевалюванні аміаку з трубопроводу на судна. Тільки в 2015 році завод заробив більше 19 млн. доларів за ці послуги. Зараз ОПЗ простоює, і перевалка аміаку дозволяла йому отримувати хоч якийсь прибуток і виплачувати зарплату своїм співробітникам, зазначив експерт. "Укрхімтрансаміак" добивається збільшення плати за транзит аміаку, хоче "віджати" більше грошей у основного партнера. Але відмовляючись виконувати умови договору з "Тольяттіазот", ми показуємо себе не з найкращого боку - Україна в такому випадку показує себе ненадійним партнером. Адже мова йде про бізнес з приватною компанією, яка виробляє добрива. Вона не має відношення до оборонного комплексу Росії", - зазначив Гордійчук.

Транзит російського аміаку "Укрхімтрансаміак" зупинив 23 грудня 2016 року в зв'язку з достроковим виконанням річного обсягу транзиту, передбаченого контрактом з "Тольяттіазот". Для організації транзиту аміаку в 2017 році підприємство "Укрхімтрансаміак" ще 21 грудня 2016 направило "Тольяттіазот" додаткову угоду і готовий відновити транзит відразу після її підписання.

"Тольяттіазот" 16 січня заявив, що чинним контрактом на прокачування аміаку, підписаним 24 грудня 2007 року, не передбачено підписання будь-яких додаткових угод, тоді як запропонована "Укрхімтрансаміаком" додаткова угода передбачає новий, нічим не обґрунтований підвищений транзитний тариф на прокачування аміаку.

"Тольяттіазот" запропонував "Укрхімтрансаміаку" відновити транзит і виконати зобов'язання з транспортування в січні цього року 130 тис. тон аміаку, які були раніше узгоджені українським підприємством. Російська компанія повідомила, що ще в грудні 2016 року письмово проінформувала "Укрхімтрансаміак" про обсяги, заплановані для транспортування в січні цього року, надала місячний графік подачі суден для завантаження аміаком в Одесі, і "Укрхімтрансаміак" своїм листом від 28 грудня підтвердив прийом 130 тис . тон аміаку в січні цього року.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme