"Санта-Барбара" Садового: депутати дозволили сортування сміття у межах Львова

У Львові у пְ’яти місцях брекитуватимуть сміття і возитимуть у Польщу

"Санта-Барбара" Садового: депутати дозво…

Депутати Львівської міської ради сьогодні, 19 січня, терміново зібрались на позачергове пленарне засідання сесії. Про те, що сесія відбудеться саме на Водохреща, стало відомо учора пізно ввечері. Мовляв, ситуація у місті уже критична і далі чекати не можна. Тож сьогодні депутати таки зібрались на сесію.

Прийшов мер Львова Андрій Садовий і перед тим, як офіційно відкрити засідання, заявив, що держава вісім місяців йому не допомагає й місто залишилось сам на сам із сміттям. Мовляв, перевізників сміття демонстративно з усієї країни розвертають назад до Львова, не даючи розвантажити машини.

Що прийматимуть депутати на сесії, теж достеменно не було відомо. Вже буквально за кілька хвилин до початку сесії з’явився проект рішення, яким передбачається створення п’яти тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування сміття в кожному районі міста Львова.

Після обговорень, бійки, матюків та відмови надати слово представникам громадськості, позачергова сесія Львівської міської ради таки ухвалила план екстрених заходів для недопущення виникнення надзвичайної екологічної ситуації на території Львова.

"Санта-Барбара" Садового: депутати дозволили сортування у межах міста - фото 1

"Санта-Барбара" Садового: депутати дозволили сортування у межах міста - фото 2

"Санта-Барбара" Садового: депутати дозволили сортування у межах міста - фото 3

"Ситуація з вивезенням відходів у Львові потребує вчинення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації", – йдеться у відповідній ухвалі.

У зв’язку з цим Львівська міська рада вирішила облаштувати п’ять тимчасових майданчиків.

"Такі майданчики не вирішать питання в комплексі, але дозволять зменшити напруження. Внаслідок брикетування, об’єм сміття зменшується в шість разів, а його подальше обгортання промисловою плівкою робить ці брикети герметичними. У такому стані ТПВ значно легше транспортувати та легше знаходити місця для його складування. Є полігони, які готові приймати наше сміття лише в такому стані. Ми робимо такі станції в кожному районі міста, аби диверсифікувати навантаження на них", - переконаний Садовий.

Також міська рада Львова також вкотре звернулась до територіальних громад Львівської області та України з "проханням про укладення договорів щодо використання полігонів твердих побутових відходів, що розташовані на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць, для складування твердих побутових відходів, що утворюються на території м. Львова".

Опісля мер витримав паузу та зібрав журналістів на брифінг, де уже повідомив про те, що приймати львівське сміття готові десять міст-партнерів із Польщі. Ба-більше: Садовий заявив, що інакшого виходу, аніж возити сміття у Європу, наразі у нього немає.

Тим часом, громадські активісти уже заявили, що недопустять сортування сміття на жодній із ділянок, перелік яких затвердили депутати.

Журналісти ж жартують, що історія із "сміттям Садового" переростає у Санту-Барбару й ми побачимо ще дуже багато серій цього, на жаль, сумного серіалу. Адже, насправді, Андрій Іванович перебуває на посаді мера понад 10 років, за цей час можна було збудувати не один сміттєпереробний завод.

Втім, глузувати з Садового, звісно ж, можна довго, але виникає риторичне питання, чи варто. Адже проблема, з якою зітнувся Львів, може виникнути перед будь-яким українським містом: українські мери не вважають за потірбне будувати сміттєво-переробні заводи, сподіваючись на старі добрі полігони твердих відходів. Які, яки виявилося, колись "закінчуються". Та ж сама проблема стоїть навіть перед столицею, де на проблемі переводу переробки сміття у ХХІ століття піаряться всі, хто хоче, обіцянками киян годують роками, якщо не десятиліттями, проте далі балачок справа так і не дійшла. І, як показує практика, в разі проблем вона так же само залишиться сам-на-сам зі своїми власними "Грибовичами" - на руку допомоги колег з регіонів сподіватися не доводиться. 

 

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme