Солодке життя подорожчає: мінімальні ціни на цукор зростуть на 40%

Кабінет міністрів України планує підвищити мінімальні закупівельні ціни на цукор в 2017-2018 маркетинговому році - на 41% порівняно з чинними в цьому сезоні – до 9078,87 грн за тонну (без ПДВ)

Про це йдеться в у затвердженій на засіданні уряду Постанові "Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2017 р. до 1 вересня 2018 року", передає Depo.ua  з посиланням на прес-служу Міністерства аграрної політики і продовольства.

Йдеться й про намір скоротити квоту поставок цукру на внутрішній ринок (квота "А") на 3% - до 1,67 млн тонн і затвердити мінімальну ціну реалізації 1 тонни цукрових буряків на рівні 616,99 грн проти 445,87 грн цього сезону.

Граничний розмір квоти визначався, виходячи з того, що фонд споживання цукру населенням (з розрахунку 38 кг на людину на рік) становитиме в зазначений період 1,620 млн тонн, а інше споживання – 50 тис. тонн.

Рівні мінімальних цін на цукрові буряки і цукор квоти "А" визначено на підставі розрахунків Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України та Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості", виходячи з витрат на виробництво продукції та мінімального необхідного рівня його рентабельності.

Якщо ж виробник перевищить виділену йому квоту поставок цукру на український ринок або реалізує його за ціною нижчою за мінімальну, то він заплатить штраф у розмірі подвійної вартості цукру, реалізацію якого здійснено з порушенням встановленого порядку.

Нагадаємо, що у березні 2016 року  Кабінет Міністрів планував взагалі скасувати держрегулювання ціни на цін на цукрові буряки, які поставляються для виробництва цукру квоти "А", а також мінімальних цін на цукор квоти "А".  Тоді зазначалося, що вказана норма є адміністративним, а не ринковим регулятором цін, та повинна була забезпечити недопущення зниження ціни на відповідну продукцію з задля беззбитковості виробництва.  Урядовці вважали, що фактично державою для регулювання ринку цукру використовуються не стільки економічні, скільки адміністративні методи. А економічними наслідками впливу цього закону стало гальмування вирощування цукрових буряків та роботи цукрових заводів, які не можуть реалізувати цукор, коли ринкова ціна стає нижчою за мінімальну, а також деформація ринку, викликана переробкою за давальницькою схемою, надмірна кількість операторів та посередників, що займаються торгівлею цукром

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme