Дослідження Depo: Чим відрізняється занурення в Йордан від моржування

Запоріжці поділилися особистим досвідом зимового занурення в ополонки

Дослідження Depo: Чим відрізняється зану…

Люди, добре знайомі з релігійними традиціями, запевняють, що як будь-яка дієта не має нічого спільного із дотримання посту, так і занурення в Йордан на Водохреща та звичайне купання в крижаній воді - геть різні речі. Портал Depo.Запоріжжя вирішив дізнатися, чи справді це так. Ми поставили однакові питання двом різним людям, які можуть легко стрибнути у крижану воду. Тільки житель Запоріжжя Олексій Туркін робить це один раз на рік - на Водохреща, а житель Бердянська Олег Коваленко – щоденно.

- Коли ви вперше вдалися до зимового купання?

Олексій: Шість років тому. І це стало гарною сімейною традицією. Раніше ми купалися у зимовому Дніпрі лише з сестрою. Потім я одружився і вмовив дружину спробувати, хоча вона дуже пручалася. А тепер навіть каже, що коли в нас народяться діти, то і вони будуть купатися з нами на Водохреща.

1

Олексій зі своєю сестрою Анастасією

Олег: Традиційно я не відповідаю на запитання щодо себе, тому буду розповідати на прикладі моїх друзів із клубу "ЕксТриМ". Кожен з нас в різний час почав купатися взимку, але почалося це дуже-дуже давно.

- Що спонукало вас до такого рішення?

Олексій: Чим більше я дивився передач по телебаченню і шукав інформації в Інтернеті, тим більше в мене міцнішала думка щодо користі зимових купань. Згодом я вирішив випробувати свою силу волі і силу духу.

Олег: Спонукав до занять зимовим купанням кожного з нас приклад друзів. Основу клубу "ЕксТриМ" складають колишні спортсмени, яких об'єднують: біг, зимове плавання та любов до природи.

Гартування холодом. Запоріжці поділилися своїм досвідом зимового занурення - фото 2

Бердянський клуб "ЕксТриМ"

- Скільки разів за зиму ви купаєтеся у відкритих водоймах?

Олексій: Один раз на рік, 19 січня.

Олег: Ми живемо біля моря (Бердянськ, - ред.), тому купаємося щоденно. Переважна більшість з нас, прокинувшись зранку, будь-якої пори року біжать на зарядку до моря, потім вмиваються і пірнають.

- Як Ви готуєтеся до занурення? Чи потрібен для цього якийсь особливий настрій?

Олексій: Мені особливий настрій чи якась підготовка не потрібні. Важливо лише, щоб поруч були близькі люди, які хочуть разом розділити ці дивовижні відчуття.

Олег: Для нас зимове купання - звична справа. Тому особливої підготовки, якогось ритуалу не вимагає.

- Що Ви відчуваєте під час і після купання?

Олексій: Як не дивно, але під час купання відчувається не холод, а внутрішній жар. Відчувається, як звужуються шкірні капіляри, кров направляється до серця і мозку. Таке відчуття, немов заново народився. Після купання піднімається настрій, з'являється оптимізм і бадьорість духу.

Гартування холодом. Запоріжці поділилися своїм досвідом зимового занурення - фото 3

Олег: Взимку, коли ти ще не зовсім прокинувшись, прибігаєш до моря, то все навколо якесь сіре. А після занурення, виходиш з води, і світ знову стає різнокольоровим!

- Ви обираєте людні місця для купання або у Вас є якесь "своє" місце?

Олексій: У нас є своє місце. Родинна дача знаходиться біля Дніпра, там дуже гарно. Немає сенсу їхати на Набережну, де купа людей та немає ніяких комфортних умов.

Олег: У нас є своє місце для купань - біля пам'ятника рибалкам на Набережній. А взагалі багато бердянців купаються взимку у різних районах міста.

- Чи впливають занурення в ополонку на ваше здоров’я? Яким чином?

Олексій: Хочеться вірити, що впливають лише на краще. Але навіть якщо ніяк не впливають, то принаймні у цей день я відчуваю себе дуже добре.

Олег: Якщо кількість прихильників зимових купань зростає, то це - найкраща відповідь про вплив на здоров'я. Але тут треба виключити одиночні занурення, які здійснюються ритуально лише на свято.

- Які можете дати поради тим, хто тільки планує почати купатися взимку?

Олексій: Насправді, все не так вже і страшно. Усі страхи знаходяться лише в нашій голові. Треба не думати про те, що холодно, не вагатися і не стояти довго на березі. Важливо пам'ятати, що в підсумку холодно не буде. Занурюватися в крижану воду треба з гарними думками про очищення. І найголовніше – обрати гарну компанію і просто насолоджуватися моментом.

Гартування холодом. Запоріжці поділилися своїм досвідом зимового занурення - фото 4

Олексій з дружиною Надією

Олег: Готуватися до зимових купань треба починати вже з літа. Готуватися і фізично (гарт повітрям, обливання та інше), і, головним чином, ментально. Бо холод - це породження наших думок та переляків за можливі наслідки. Не лякатися і все вийде!

Гартування холодом. Запоріжці поділилися своїм досвідом зимового занурення - фото 5

Як бачимо, є відмінності, є і багато спільного між розповідями. Але обидва чоловіка сходяться у тому, що весь страх перед зимовим купанням лише в голові. Тому, наважуючись зануритися в крижану воду, виходьте з міркувань про своє здоров'я і оцініть його реальні резерви. Кому, як не вам, краще знати, чи "потягне" ваш організм таке навантаження. Словом, поринаючи в ополонку, не втрачайте голову!

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme