Чим загрожує Україні "італійська зрада" у Європарламенті

Новий президент Європейського парламенту – реальна небезпека для багатостраждального українського безвізу

Журналіст відділу «Світ»
Чим загрожує Україні "італійська зрада"…

З четвертої спроби Антоніо Таяні став президентом Європарламенту. Італійський політик, який вже встиг побути віце-президентом Європарламенту (одним із чотирнадцяти, до слова), єврокомісаром з питань промисловості та підприємництва, та віце-президентом Єврокомісії, Таяні міг би здаватись достатньо сірим і малопомітним "ефективним бюрократом", на яких так багатий ЄС.

Тим паче, що Таяні стверджує, буцімто не має своєї політичної програми, і буде керуватися виключно програмою Європейського парламенту. А на посаді займатиметься головно добрими справами – боротьбою з тероризмом, проблемами імміграції, соціальною політикою та захистом європейських цінностей.

Втім, одна деталь помітно руйнує імідж політика як "чергового нудного європейського бюрократа". Таяні належить до партії "Вперед, Італіє!".

Для розуміння ситуації – ця італійська відверто популістська партія, яка увійшла в політичний альянс "Народ свободи", була заснована і повністю керується Сільвіо Берлусконі.

Звичайно, нам зараз нецікаві всі особливості політичного життя Берлусконі – чисельні кримінальні справи стосовно приховування доходів, хабарництва, підкупу виборців та інших подробиць, якими в Україні, насправді, мало кого здивуєш. Але той факт, що у 2015 році Берлусконі літав до Криму з "приватним візитом" для зустрічі зросійським президентом Володимиром Путіним (і за тиждень після цього СБУ внесла його у список персон нон-грата в Україні), не помітити нам не вдасться. Таким чином, член партії, керівник якої дієво підтримав окупацію Криму, став очільником Європейського парламенту.

З одного боку, президент ЄП – це ніби й не є надміру впливова посада. Він наглядає за дебатами, підписує прийняті рішення та виконує представницькі функції – на кшталт спікерів національних парламентів.

З іншого боку, вправний парламентський "диригент" може до певної міри впливати не тільки на результати депутатського волевиявлення, а навіть на сам факт винесення тих чи інших питань на голосування.

А на український безвіз, якщо хтось забув, чекає іще голосування в комітеті громадянських свобод Європарламенту та голосування на пленарному засіданні Європарламенту. При тому, що вирішення цих питань і так просувається не те, щоб надто швидко й безпроблемно, можливості перешкоджати їх попаданню в порядок денний – чи затягувати їх рішення у будь-який інший спосіб, у людини Берлусконі є практично необмеженими.

Єдине, що може потішити в цій історії – що відверто йти проти найбільш впливових партій Європарламенту Таяні не наважиться. І Європейська народна партія (керована, здебільшого, християнськими демократами), яка має більш більше ніж 200 місць у ЄП, зможе забезпечити прийняття рішення, в якому, будемо надіятись, зацікавлені в берліні.

А окрім того, очільники Європарламенту обираються на скромний термін у два з половиною роки. Зважаючи на темпи узгодження безвізового режиму між Україною та ЄС, це, на жаль, не так вже й довго. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme