Як кияни самі собі вигадали смог і лякали ним один одного

Насправді фахівці назвали димку над Києвом "простим природнім явищем", якого не варто боятися

Як кияни самі собі вигадали смог і лякал…

Ранок 17 січня видався для столиці абсолютно "сліпим". Більшість киян не змогли побачити зі своїх вікон навіть сусідніх будинків, адже усе було в тумані.

Як кияни самі собі придумали смог і лякали ним одне одного  - фото 1

Втім, у деяких районах міста навіть відчувався запах гару, що одразу наштовхнуло на думку: навколо Києва чи, може, у межах міста щось горить. Згадаймо, як минулої весни навколо столиці горіли торф'яники, що призвело до їдкого запаху у місті і масштабного смогу.

У столичному управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій з самого ранку одразу заявили, що у місті немає масштабних пожеж, які б спричинили запах гару на усю столицю та ще й смог. Тим часом кияни продовжували панікувати, адже, наприклад, в районі набережної Дніпра взагалі нічого не було видно. Біля однойменної станції метро видимість складала не більше 50-70 метрів.

Як кияни самі собі придумали смог і лякали ним одне одного  - фото 2

Цікаво, що в той самий час в центрі столиці не спостерігалося ніякого смогу, але запах гару все ж трохи був присутнім.

Трохи згодом у мерії заявили, що Київ просто накрила метеорологічна димка. Навіть назвали три складові цього явища: зниження температури повітря, підвищення вологості та залишки у повітрі атмосферних викидів: вихлопних газів та наслідків роботи промислових підприємств.

А начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук заявив, що за станом повітря слідкують фахівці Держпродспоживслужби, а вони ніяких погіршень у якості повітря напередодні не виявили. Більше того, керівник Главку Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан заявив, що кияни просто спостерігають метеорологічну димку, яка вже стає звичною для міста. За його словами, через зниження тиску та зміну температури продукти життєдіяльності людини накопичуються у нижньому шарі атмосфери і не переміщуються у верхній.  

Ближче до обіду занепокоєння серед киян продовжувала наростати. В соцмережах почалися розмови про можливе закриття шкіл. Але у мерії одразу відкинули цю можливість, мовляв, поки ситуація контрольована.

У свою чергу, у коментарі Depo.Київ директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда анонсував киянам ще кілька ранків з густим туманом і димкою, адже цьому сприятиме погода. За його словами, склалася погодна ситуація, яка зумовлює утворення туману і певне зростання забруднення приземного шару атмосфери.

А от голова Київської міської організації Всеукраїнського товариства охорони природи Микола Щепець заявив Depo.Київ, що кияни бачили сьогодні зранку адвективний туман, який пов'язаний з різким перепадом нічної і денної температур повітря. А найголовніше - адвективний туман виникає, коли є антициклон і високий атмосферний тиск, а саме такі умови наразі є у Києві. Простими словами це можна пояснити так: коли повітря насичене вологою, то перепад температури від, скажімо, +2°С до -10°С викликає саме такий сильний туман, який і спостерігали кияни зранку 17 січня. Особливо це стосується територій біля води – наприклад, Дніпра. Вищезазначені погодні умови призводять до того, що вихлопи газів автомобілів і промислових підприємств просто не можуть підніматися високо у повітря, осідаючи над землею. Тому і відчувається запах гару у повітрі.

Ну, і найголовніше питання: чи шкідливо дихати повітрям під час густого туману, який схожий на смог? У мерії радять в такий період обмежити перебування на відкритому повітрі, а дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.

У зв`язку з цим деякі кияни одразу почали шукати маски, щоб захистися від повітря з вулиці. Проте голова Київської міської організації Всеукраїнського товариства охорони природи Микола Щепець запевняє, що нічого такі маски не дають, адже густий туман – просто природне явище, і ніякого смогу у столиці немає. А шкідливі речовини у повітрі є завжди, особливо вздовж доріг, але ці "шкідники" не могли стати причиною такого густого туману у столиці.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme