У концтаборі в Польщі знайшли таємничий артефакт

Дослідники припускають, що кулон належав дівчині, яку депортували у 1941 році в гетто

У концтаборі в Польщі знайшли таємничий…

Ізраїльські, польські та нідерландські археологи під час розкопок в таборі смерті Собібор на південному сході Польщі виявили кулон, на якому були вигравірувані дата і назва міста, слова на івриті та зірки Давида. Він схожий на кулон Ганни Франк, авторки відомого "Щоденника" про життя єврейської родини в укритті після завоювання Нідерландів нацистами. Про це повідомляє Depo.Миколаїв з посиланням на "N+1".

Концтабір Собібор був заснований нацистами навесні 1942 року для масового знищення євреїв, що жили на території Польщі. Він функціонував півтора року, до осені 1943. За цей час в таборі вбили близько 250 тис. євреїв. У жовтні 1943 року ув'язнені підняли повстання в таборі, багатьом ув'язненим вдалося втекти, але незабаром більшість з спіймані нацисти. Частину колишніх в'язнів табору видали німцям місцеві жителі. До кінця війни дожили 53, за іншими даними 47, учасників повстання. Після втечі ув'язнених табір був закритий і знищений.

Археологи з Ізраїльського управління старожитностей, а також їхні польські та нідерландські колеги проводили розкопки в Собіборі з 2007 року. За час розкопок вчені виявили фундаменти газових камер, платформу залізничної станції, на яку привозили депортованих людей і безліч артефактів, які належали страченим. У 2016 році дослідники знайшли будівлю, де жінок, привезених в табір, роздягали і голили їм голови перед відправленням в газову камеру.

У польському концтаборі знайшли таємничий артефакт

Там, крім інших артефактів, археологи знайшли намисто із зіркою Давида, жіночий годинник і металевий медальйон, покритий склом, на якому збереглося зображення Мойсея. Також вчені знайшли кулон, на якому було викарбувано дата - 3.7.1929, назва "Франкфурт-на-Майні" і напис на івриті "Мазаль Тов" (буквально фраза "добре везіння", яка використовується для привітання в честь якоїсь події ). На зворотному боці кулона були вигравірувані три зірки Давида і івритського буква "ה", що символізує ім'я Бога.

У польському концтаборі знайшли таємничий артефакт

Після вивчення бази даних Яд Вашем дослідники припустили, що кулон належав Кароліні Кон, яка народилася в Франкфурті-на-Майні 3 липня 1929 року і була депортована в Мінське гетто 11 листопада 1941 року. Подальша її доля невідома. Також дослідники з'ясували, що ідентичний кулон, але з іншою датою народження (12 червня 1929), належав Ганні Франк. Про існування інших подібних артефактів вчені не знають. Ймовірно, кулони робилися на замовлення й існували в одиничних екземплярах.

Зараз дослідники з Яд Вашем розшукують родичів Кароліни Кон або тих, хто знає жінку на ім'я Софі Колман. Вона внесла запис про Кароліні Кон в базу даних Яд Вашем в 1978 році.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme