Геращенко розповіла, на яких умова Росія хоче "втюхати" Донбас Україні

Росія може "умовно" виконати дві умови Мінських угод і шантажувати Київ виборами і амністією для бойовиків

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповіла перший віце-спікер Верховної Ради представник України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко, передає Depo.Донбас.

"От, візьмуть вони і виконають перший пункт Мінських угод і тиждень не будуть стріляти. Далі візьмуться до другого пункту – заручників. Скажуть: добре, відпускаємо 42, які підтверджені. Все – угоди виконані, тепер вимагаємо від Києва виборів і амністії. Таким я бачу сценарій Кремля", – сказала Геращенко.

Вона зазначає, що вибори неможливі без демілітаризації регіону і сталого режиму тиші, а також без отримання доступу і контролю над кордоном.

"Це є тверда позиція української сторони. А щодо заручників, то їх більше, ніж 42. І ми не маємо права забути про політв'язнів у РФ", – додає перший віце-спікер.

Геращенко наголосила, що це "виключно її аналіз ситуації з того, що видно зі штучного затягування звільнення заручників протягом уже півтора роки".

Вона не сумнівається, що Росія поки що не збирається йти з Донбасу.

"Їй важливо, щоб залишився відкритий кордон на 400 кілометрів, щоб далі бойовики утримували Дебальцеве, куди щодня через залізницю постачається російська зброя, щоб дали в ОРДЛО діяли ці незаконні озброєні формування, що налічують до 40 тисяч осіб, і з яких мінімум шість тисяч – це кадрові російські військові з перешитими шевронами", – каже Геращенко.

Крім того, вона вважає, що Росія хоче "втюхати" Україні нині окуповані регіони.

"А ще, щоб там відбулися вибори і "Саша та Ігорьок" стали офіційними керівниками цих регіонів. Оце все Росія ще хоче "втюхати" Україні", – зазначає депутат.

На думку Геращенко, російська сторона сподівається, що до влади у ключових європейських країнах прийдуть більш лояльні до неї адміністрації.

"Так само Москва, очевидно, очікує, як себе поведе нова американська адміністрація щодо конфліктів, до яких причетна Росія, починаючи від Сирії і закінчуючи Донбасом", – зазначила віце-спікер.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme