Для чого закарпатці від Різдва до Водохреща палять "магічну" ватру

Закарпатці переконані, що вогонь на Йордан наділений чудодійною силою

Для чого закарпатці від Різдва до Водохр…

З Різдва до Водохреща жителі Міжгірського району на Закарпатті палять "обережну ватру", пише Depo.Закарпаття з посиланням на Експрес.

"Нині ватра - чарівна, бо здійснює бажання, а попіл із неї - захищає домівку та газдівство від усілякого зла. Гуцули вірять у її силу. А все тому, що час від Різдва до Водохреща вважають магічним. Адже в цей час відкривається Небо, у наш світ приходять духи померлих родичів. Вони мандрують поміж живими людьми, здійснюючи їхні бажання. А Церква вчить, що свято Різдва - це примирення Бога та людини, яка скоїла гріх. Моя мати завжди палила обережну ватру, вірила в її силу, тому дожила до 96 років і ніколи не хворіла", - каже Іван Шпілька із Синевира

Обережну ватру складають у самому центрі двору з обрізаних ще з осені гілок плодових дерев. Біля ватри збирається вся сім’я, а запалюють її опівночі. Та чарівною силою наділені не лише іскри, а навіть попіл хрещенської ватри. На обвуглені головні заговорюють гроші й удачу в справах. А щоб не трапилося біди, газда мав дочекатися, доки вогонь догорить.

Дівчата називають цей вогонь "ватрою любові" і чаклують на нареченого. Сухі гілочки швидко горять, головне не упустити той час, коли від головешок йтиме густий дим. Саме на цей димок дівчина читає замовляння, закликаючи свою долю, свого нареченого: "Диме-димочку, не чади, а до милого лети!"

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme