Байден захищає Burisma Злочевського і передає зв'язки наступнику

"Прощальний" візит Джо Байдена в якості віце-президента США в Україну засвідчив, що американська адміністрація і великий бізнес бачать своїм енергетичним партнером в Україні групу Burisma Миколи Злочевського

На зустрічі з президентом Петром Порошенком Джо Байден заявив, що одне з ключових питань для України сьогодні - позбутися залежності від російського газу. Нагадаємо, син Джо Байдена - Хантер Байден - з 2014 року входить до ради директорів найбільшої приватної газодобувної компанії України Burisma Group.

На думку експертів, важливим аспектом останнього турне Байдена стало окреслити подальші перспективи бізнесу свого сина в Україні та налагодити зв'язки між Україною і новою адміністрацією США. Про це в ефірі телеканалу 112 заявив депутат Верховної Ради України Павло Різаненко.

За його словами, Байден особисто зацікавлений в тому, щоб справи проти Burisma Group були закриті. "Є особистий інтерес до України щодо роботи цієї компанії. Я допускаю, що, дійсно, у пана Байдена є особиста зацікавленість в цьому візиті, і в минулих візитах", - заявив Різаненко.

Цікаво, що дата приїзду Джо Байдена була остаточно узгоджена лише після офіційної заяви Генеральної прокуратури про закриття всіх справ по Burisma Group і Миколи Злочевського, і визнання вердиктів Британського суду. Минулого тижня Burisma в офіційному релізі підтвердила, що всі справи закриті після сплати в бюджет донарахованих податкових платежів. За останні два роки компанія сплатила до держскарбниці майже 6 млрд грн.

Підкреслюючи підтримку "позитивного рішення" по Burisma Group, Байден нарешті прибув з останнім турне до України в якості віце-президента США. Американська сторона не приховувала, що вважає неприйнятним затягування справ по Burisma і Злочевському в Україні після численних рішень міжнародних судів. Як відомо, американським адвокатом власника Burisma і Злочевського є колишній заступник генерального прокурора США Джон Буретта.

"Для США і адміністрації Обами Україна залишається ключовою ланкою в системі безпеки Європи, і вони пов'язали свої особисті дії з історією успіху України і несуть за це особисту емоційну відповідальність. Тому США дали зрозуміти, що будуть працювати з тими компаніями, які для них репутаційно є зрозумілими і прозорими. Burisma і Злочевський, на відміну від інших учасників енергоринку, за три роки в міжнародних судах довели свою невинність і відкритість перед бюджетом України. Не випадково в Burisma працює син Джо Байдена – Хантер", - заявило виданню джерело в Адміністрації Президента.

Burisma, в свою чергу, на своєму офіційному сайті вказує, що за останні півроку їй вдалося укласти контракти в трьома великими транснаціональними публічними нефтегазосервісними компаніями на поставку обладнання.

Для Байдена і США важлива присутність своїх компаній в Україні, так як американські енергетичні компанії роблять помітний вплив на зовнішню політику США шляхом лобіювання своїх інтересів в Конгресі і займають лідируючі місця серед інших галузей з лобіювання своїх інтересів в Конгресі. Тому візит Байдена - це ще і спадкоємність від Адміністрації Обами до Адміністрації Трампа і можливого призначення на посаду держсекретаря представника нафтогазового сегменту екс-глави компанії ExxonMobil Рекса Тіллерсона.

Для української сторони візит важливий не тільки з точки зору наступності передачі влади у Вашингтоні, а й з перспективою на майбутнє. Не виключено, що Джо Байден візьме участь в наступних президентських перегонах, які відбудіться 2020 року.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme