10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев розповів про смертельне полювання політиків

У Харкові вшанували пам'ять екс-губернатора, нардепа, політика Євгена Кушнарьова, убитого у 2007 році під час полювання

10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев…

До могили Кушнарьова на харківське кладовище приїхали соратники політика, колишні керівники Харкова та області. З нинішніх – голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник Харківського міського голови Тетяна Таукешева, керівник Холодногірської райадміністрації Харкова Максим Мусєєв із групою молоді під прапорами утвореного Кушнарьовим громадського руху "Разом – Уперед!".

10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев розказав про смертельне полювання політиків - фото 1

10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев розказав про смертельне полювання політиків - фото 2

Вшанувати пам'ять загиблого з кількома охоронцями також прихав учасник злощасного полювання, під час якого отримав поранення Кушнарьов, Дмитро Шенцев. Нардеп, до якого не поспішав підходити рідний брат загиблого, заявив, що для нього Кушнарьов був "старшим товаришем і вчителем". Шенцев "зізнався", що все, що в ньому є хорошого, - це заслуга Кушнарьова.

10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев розказав про смертельне полювання політиків - фото 3

Нардеп не дуже охоче розмовляв про подробиці полювання, де отримав поранення Кушнарьов, визнаючи, що "складно повірити у випадковість". "Ці питання не до мене, а до слідчих органів. Виходячи з тієї інформації, що я бачив, це - випадковість. Це роковий збіг кількох обставин. Задумувався багато над тим, що якби це не сталося тоді, як би будувалася його доля та життя в тих реаліях, що настали потім. Мені дуже складно відповісти. Знаючи його характер, безумовно, він не був би зручним ані тій владі, ані цій. Особистості, як Євген Петрович, не підлаштовуються", - вважає Шенцев.

Він наголосив, що немає підстав вважати, що вбивство Кушнарьова було спланованим і підлаштованим. "Мене, на жаль, не було в безпосередній близькості. Однак помирав він, втрачав свідомість у мене на руках. Виходячи з того, що я бачив, тому що я його перевозив, перекладав потім у "швидку допомогу", у мене немає обґрунтованих сумнівів, що це було якимсь чином підлаштовано. Насправді, це було дуже складно організувати з точки зору того, щоб за нами цілий день у лісі хтось стежив і ми цього це побачили. Це ж було не влітку, це було взимку. Тому це навіть технічно дуже важко реалізувати. Виходячи з того, що я бачив, а я бачив, що куля не вийшла, що є об’єктивним доказом того, що справді, як потім встановило слідство, куля влучила в нього не по-прямому, а через рикошет. Я не знаю, як знайти снайпера, який уб’є через рикошет навмисно, а не випадково. Тому, ще раз говорю, що є низка речей, які не дають можливості прийняти версію, що це не рокова випадковість", - наголосив Шенцев.

"Офіціоз" біля могили Кушнарьова закінчився за 20 хвилин. Однак і після нього покласти квіти приходили друзі родини і харків’яни, яким свого часу допоміг політик.

10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев розказав про смертельне полювання політиків - фото 4

10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев розказав про смертельне полювання політиків - фото 5

Діти Кушнарьова вже традиційно вшановують пам'ять батька окремо, без почту його колишніх соратників.

Могила Кушнарьова – на харківському кладовищі №2, поруч із місцем поховання губернатора Харківщини Олександра Масельського та в кількох метрах від місця, де поховані батьки самого Кушнарьова.

10 років по вбивству Кушнарьова: Шенцев розказав про смертельне полювання політиків - фото 6

Довідка Depo.Харків. Євген Кушнарьов був смертельно поранений в живіт на полюванні в Ізюмському районі Харківської області 16 січня 2007 року. На наступний день помер від отриманої рани в Ізюмській лікарні.

Наприкінці грудня 2007 року прокуратура Харківської області оголосила про закінчення слідства у справі про загибель народного депутата. Обвинувачення у вбивстві з необережності (ч. 1 ст. 119 КК) було пред'явлено помічникові депутата Верховної ради Дмитра Шенцева Дмитру Завальному.

За версією слідства, випущена ним з карабіна Benelli Argo куля рикошетом влучила в Кушнарьова. Також Завальному було пред'явлене обвинувачення в незаконному зберіганні та носінні вогнепальної зброї (ч. 1 ст. 263 КК) - вказаний карабін належав батьку Завального і був зареєстрований на його ім'я. У грудні 2007 року адвокат Завального оскаржив законність порушення кримінальної справи за другою статтею, і обвинувачення за нею було знято.

Зрештою, сам Завальний подав клопотання про амністію, ще не маючи вироку у справі. 15 травня 2009 року Апеляційний суд Харківської області задовольнив клопотання Завального про амністію, зняв з нього підписку про невиїзд та постановив знищити всі речові докази. Справа про вбивство Кушнарьова була закрита Верховним судом України 9 вересня 2009 року.

Сім'я і рідні Кушнарьова, а також їх адвокат, заявляли, що Дмитро Завальний не скоював цього злочину, і називали вбивство умисним.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme