Вчені довели, що причиною появи людини є смертоносні віруси

Біологи з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Сан-Франциско знайшли докази того, що складні живі організми, включаючи людину, з'явилися через віруси

Стаття дослідників опублікована в журналі Science, передає Depo.ua.

Вчені з'ясували, що смертоносні для бактерій бактеріофаги, потрапивши всередину мікробів, створюють структури, аналогічні клітинному ядру в еукаріотах.

Еукаріоти - велика група організмів, які складаються з клітин, що володіють ядром. Ця органела містить генетичну інформацію у вигляді молекул ДНК. Така структура робить геном (сукупність генів і міжгенних ділянок) більш захищеним від різних процесів, що відбуваються в клітині, і дозволяє йому бути більш складним. Поява ядра вважається однією з причин виникнення багатоклітинних рослин і тварин. Однак жодна з існуючих гіпотез походження органели, в тому числі та, що передбачає участь бактеріофагів, не отримала широкого визнання серед вчених.

Вчені візуалізували розмноження вірусних частинок усередині бактерії Pseudomonas chlororaphis. Для цього вони виявили важливі білки бактеріофага, які беруть участь в цьому процесі, і з'єднали їх з зеленим флуоресцентним білком (GFP), щоб по виділенню світла визначити місцезнаходження молекул в клітині мікроба. Виявилося, що одним з найактивніших вірусних білків є gp105. Ці молекули об'єднуються в захисну капсулу, навколишнє ДНК бактеріофага і дозволяє їй копіюватися. Інший білок - PhuZ - формує веретено, яке тримає капсулу в центрі мікроба. Вся структура нагадує клітинне ядро, яке відсутнє у бактерій.

Дослідники прийшли до висновку, що ДНК бактеріофага повинна брати участь в синтезі РНК-молекул, які покидають капсулу і відправляються до рибосом. Останні беруть участь в складанні вірусних білків і формування зрілих бактеріофагів. Подібний процес відбувається і в клітинах з ядром, де ДНК є матрицею для синтезу інформаційної РНК, що забезпечує, в свою чергу, синтез закодованих в генах білків.

На думку вчених, результати дослідження допоможуть зрозуміти, як прості живі організми, наприклад бактерії, могли еволюціонувати в складні багатоклітинні істоти, що живуть на Землі в даний час.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme