На окупованому Донбасі можна придбати квартиру за $2 тис.

Вартість житла в окупованих районах Донецької та Луганської областей поступово знижується і продати його все складніше

Як передає Depo.Донбас, про це розповіла журналістка Вероніка Гаврилюк Громадському радіо.

Вона розповіла, що наразі пропозицій з продажу нерухомості на ринку більше, ніж попиту на неї, бо багато переселенців розуміли, що вже не повернуться і продають нерухомість.

"Я знаю людей, які продали свою двокімнатну квартиру в одному зі спальних районів Донецька, там, де не велися бойові дії, за 15 тисяч доларів, хоча спочатку просили 21 тисячу доларів. Ще мені розповідав ріелтор, що в центрі Донецька продається квартира за 40 тисяч доларів, яка колись коштувала 120 тисяч доларів. І ось уже два роки її ніхто не дивиться", - розповіла Гаврилюк.

За її словами, значно здешевшадло житло у меньших містах. Наприклад, в Стаханові можна купити квартиру за 5 тисяч доларів. Якщо говорити про окуповану Горлівку, яка обстрілюється, то там можна знайти квартиру і за 2 тисячі доларів. 

Вона також розповіла, що квартири в окупованих містах здебільшого купують люди, які лишились свого житла внаслідок бойових дій. Крім того, часто люди з маленьких містечок на окупованих територіях прагнуть перебратися у більші, де немає проблем із продуктами та ліками.

"Якщо обстріляли Авдіївку, то їм треба переїхати і десь жити. Тому вони вибирають довколишні більш спокійні міста.Така ж ротація відбувається і в Донецьку, коли люди переїжджають з районів, які були під обстрілом в більш спокійні і віддалені квартали", - розповіла вона.

Також журналістка розповіла про зміни у процедурі продажу нерухомості на непідконтрольній території.

"Угода проводиться за українським законодавством, і так має бути, щоб Продавець став законним продавцем, а Покупець- покупцем. Потім вона вже оформляється за тими правилами гри, встановленими "місцевою владою", - розповіл вона.

За її словами, в окупованому Донецьку наразі намагаються відкрити аналог українського реєстру майнових прав для того, щоб регулювати цей ринок. У Луганську ситуація дещо інша.

"Там потрібен подвійний пакет документів - угода за українським законодавством, потім угода дублюється за місцевим законодавством. Наприклад, в Луганську для прописки потрібно отримати паспорт "ЛНР". Виходить, вам печатку ставлять в український паспорт на підконтрольній території і в паспорт "ЛНР" на непідконтрольній", - розповідає Гаврилюк.

Вона також зазначає, що всі зміни в реєстри вносяться в Україні, бо у нотаріуса є доступ до бази, однак можна домовитися і про його виїзд на іншу територію за додаткову плату.

"Мені розповідали, що нотаріус оформляв угоду на тій території, потім виїжджав на підконтрольну територію вносив зміни до реєстрів. Тобто продавцю не потрібно було нікуди виїжджати. Але нотаріус бере за це додаткову плату. Якщо він оформляє тільки на місці - це 5 тисяч гривень, якщо ж виїжджає, то 12 тисяч", - розповідає журналістка.

Вона також зазначає, що такий стан речей створює підгрунтя для махінацій. Зокрема відомо, як заробляють на переказі грошей від продажу.

" Є компанії, які беруть відсоток від вартості житла. Наприклад, ми домовляємося робити операцію в Донецьку, я покупець, ви - продавець. Гроші я вам приношу в Донецьку на руки, продавець телефонує своїй людині в Київ, тому що хоче ці гроші отримати в Києві. І ця контора вручає гроші, але бере за це 0,5%", - розповідає Гаврилюк.

Стосовно перевезення готівки через лінію розмежування, журналістка зазначає, що ризиковано це робити у будь якому напрямку.

 "В минулому році існував ліміт на вивезення грошей - 10 тисяч гривень і 1,5 тисячі доларів. Тому люди вивозять гроші на себе, аж до того, що прив'язують їх скотчем до тіла", - розповідає вона.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme