Кравчук розповів, скільки грошей треба на відновлення ядерного потенціалу України

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що на відновлення ядерного потенціалу України треба близько $100 мільярдів

Про це заявив перший президент України Леонід Кравчук, передає Depo.ua з посиланням на "112 Україна".

"Тоді, коли ставилося питання в мій час, ми вважали, що відновлення ядерної зброї - 45 млрд дол. Я думаю, зараз це все 100. Я не знаю, де ці панове бачать такі гроші зараз, якщо взяти чисто фінансово. Теоретично держава може виготовити ядерну зброю. Може Північна Корея, може і Україна", -  сказав він.

"Якби були гроші, були відповідні умови, я б подивився, як до цього ставиться світ. Я переконаний, і тоді, і зараз Європа і США були б категорично проти збільшення на карті світу ядерних держав. Я був би проти ще з однієї причини. Я вірю, що ядерну зброю, будь-яка зброя масового знищення не є головним чинником, щоб забезпечити мир. Світ забезпечується без зброї. Переговорами, дипломатичним шляхом. Якщо, як кажуть, на стіні в театрі висить рушниця, то воно вистрілить. Так і тут", - заявив Кравчук.

Довідка: фундаментальні принципи без'ядерності ( "не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї") було закладено в Декларації про державний суверенітет України, прийнятої Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року.

16 листопада 1994 р. Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року. Цими діями було затверджено, що Україна є власником всього ядерної зброї, яке отримало у спадок від СРСР і має намір повністю від нього позбутися, використовуючи надалі атомну енергію виключно в мирних цілях. В обмін на це найбільші ядерні держави повинні були гарантувати Україні безпеку і виключення будь-яких форм агресії або тиску.

Незважаючи на приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і зобов'язання України всіх ядерних озброєнь на її території, 5 грудня 1994 року між Україною, РФ, Великобританією і США був підписаний так званий Будапештський меморандум, за яким раніше перераховані держави-учасниці повинні були поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії проти України, в тому числі і від економічного тиску. 2 червня 1996 Україна офіційно втратила ядерний статус.

У МЗС України після початку агресії РФ неодноразово заявляли, що Росія ігнорує положення статуту ООН і не виконує свої зобов'язання за Будапештським меморандумом. У той же час у МЗС РФ заявляють, що країна не порушувала Будапештський меморандум.

Депутати від "Свободи" 23 липня 2014 року зареєстрували проект постанови щодо відновлення Україною статусу ядерної держави.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme