Навіщо Білецький взявся за сепаратистів у Нацгвардії

Скандал, спричинений Андрієм Білецьким у Нацгвардії, явно має політичний підтекст і може стосуватися положення полку "Азов" у системі "силовиків"

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Навіщо Білецький взявся за сепаратистів…

У вітчизняній політиці діє старе правило: якщо хтось несподівано перетворився на правдоруба, шукай, хто його образив. Несподівана заява нардепа Андрія Білецького, засновника полку "Азов" і лідера політичної партії "Національний корпус" про проблеми у Нацгвардії, схоже, саме з цієї опери. "Я не можу більше мовчати про ситуацію в Національній гвардії України. Ситуація абсолютно ненормальна для третього року війни – на керівних посадах перебувають відверті сепаратисти, діє систематична корупція. Ми вже маємо докази того, що ця система краде кожну третю гривню. Невдовзі я буду готовий оприлюднити ці факти", - заявив він.

Зокрема, Білецький звинуватив командира Центрального оперативно-територіального об'єднання Нацгвардії, полковника Олександра Голякова в сепаратизмі. "У лютому 2014 року він під прапорами "Партії Регіонів" створював Криворізький Антимайдан та закликав людей записуватись у "Криворізьку гвардію". Приклад іншого характеру – полковник Юрій Колмик, заступник командира військової частини 3057. Під час наступу російських військ у Криму та на Донбасі цей офіцер активно долучився у соцмережах до тих, хто пропагував "ДНР" та приєднання до Росії. Його заступник, майор Юрій Задерін, у соцмережах голосував за створення Новоросії, підтримував Путіна та дії "Беркута" на Майдані", - зазначає Білецький. 

Національна гвардія вже звернулась до військової прокуратури та СБУ з проханням перевірити факти, викладені Білецьким. При цьому у прес-службі повідомили, що з початку 2017 року до Головного управління Нацгвардії не надходило жодних документів від Білецького з приводу інформації, зазначеної у даній публічній заяві.

Головне питання і полягає в тому, чому раніше Білецький, чий підрозділ входить до складу Нацгвардії з осені 2014 року, не розповідав про сепаратистів та корупцію. Вочевидь, мова йде про політичні передумови таких дій. Чи може це, наприклад, бути якось пов’язано з початком конкурсу з обрання голови Нацполіції? Хіба якщо допустити, що комусь потрібно, аби ЗМІ перемивали кісточки керівництву Нацгвардії, а не приглядалися до конкурсантів на керівника Національної поліції.

Утім, реальним видається й інший варіант, при якому нардеп-"азовець" вв’язався у війну всередині Нацгвардії, кінцева мета якої поки не зовсім зрозуміла. У такому разі скоро ми почуємо нові гучні заяви, у тому числі й звинувачення у відповідь на звинувачення. Вже зараз деякі експерти акцентують на тому, що на "передку" воюють ЗСУ, а не нацгвардійці, нагадують Білецькому скандали за участю "Азова" і його цивільного корпусу, або клюють за отриману зброю від Арсенена Авакова.  

Існує і ще одне пояснення діям головного "азовця": після того, як керівництво Збройних сил публічно заявило, що військові-контрактники отримали можливість переривати контракт, у нас протягом найближчого часу можуть виникнути кадрові проблеми на фронті. Принаймні, про це вже багато говорять і пишуть. Тут варто нагати, що "Азов" відвели з "передка" ще восени 2015 року. І дуже навіть ймовірно, що Білецький вирішив заявити про себе, щоб його полк після більш ніж річної перерви повернули на лінію розмежування. А коли не вийде, скористатися відмовою для нового витка кампанії "держава гнобить добровольців".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme