• USD 39.6
  • EUR 42.3
  • GBP 49.1
Спецпроекты

Глосарій мемів тижня. Бідний Путінушка та Трампотраст

Сім нових слів та словосполучень, які поповнили словник української мови завдяки креативу користувачів Інтернету за сім останніх днів
Реклама на dsnews.ua

Бідний Путінушка - співчутлива реакція широкої інтернет-громадськості на хворобливі дії сім'ї російських таджиків Джураєвих, які змінили ім'я своєму дворічному сину з пристойного Расул на запопадливе Путін, про що свідчить видане на початку січня 2017 року нове свідоцтво про народження. Як стверджують мешканці села Лєгково Владимирської області Російської Федерації, невинний хлопчик вже відкликається на пестливе Путінушка. Провідні соцмережеві фахівці з ономастики бачать в цій вікопомній події відновлення радянських традицій із різноманітними хлопчиками Владленами та дівчатами Сталінами, а експерти в галузі путлерізму головного мозку вважають, що незабаром терміном Бідний Путінушка можна буде класифікувати майже всі процеси в РФ. Від соціокультурних наслідків маразматичної російської пропаганди і швидкого обнулення Резервного фонду Росії до всіх цугцвангів внутрішньої та зовнішньої політики Путіна.

Відбілювання "Ті-Рекса" - формування номінантом на посаду держсекретаря США Рексом Тіллерсоном, що має звучне прізвисько "Ті-Рекс", нового політичного іміджу напередодні та під час сенатських слухань з приводу майбутнього затвердження його кандидатури. Ознаками радикальної зміни риторики Тіллерсона є позірне жорстке ставлення до політики Путіна, невизнання юридичних прав Росії на український Крим, підтримка надання Україні американської летальної зброї тощо. Втім, Відбілювання "Ті-Рекса" має достатньо скептиків, які згадують екс-керівникові нафтової кампанії ExxonMobil буквально все: і його приятельські стосунки із "путінською тінню" Сєчіним, і сам факт вручення Тіллерсону в 2013-му особисто Путіним російського ордену Дружби.

Вугілля в обмін на воду - публічна пропозиція ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького про розрахунки за воду, яка постачається з неокупованої частини Луганщини на окуповану, не грошима, а вугіллям з "віджатих" терористами луганських шахт. Ця ідея, висловлена Плотницьким 11 січня 2017 року в ефірі одного з терористичних телеканалів, одразу спровокувала інтернет-дискусії щодо її причин, від банально-побутових до загадково-конспірологічних. По одній із версій, програма Вугілля в обмін на воду є намаганням впровадити в життя відому тезу російського прем'єра Дмитра Медведєва "Денег нет, но вы там держитесь". Згідно ж іншої версії, все пояснюється просто - саме 11 січня 2017 року 250 тисяч мешканців "столичного" міста Луганська залишились без води, щоправда, не через відключення Києвом водопостачання за несплату, а в зв'язку з проривом одного з магістральних трубопроводів. Разом з тим в Мережі вже гуляє неприємний фотофакт нібито незворотної дії зневоднення на організм Плотницького, що неможливо подолати ні коксівним, ні енергетичним, ні навіть активованим вугіллям.

"Золотий" злив - назва оприлюдненої 10 січня 2017 року впливовими американськими ЗМІ компрометуючої новообраного президента США Дональда Трампа інформації, яку на нього зібрала російська ФСБ. Якщо вірити копіям 35-тисторінкового звіту, буцімто підготовленого колишнім співробітником британської розвідки для ФБР, Трамп у 2013 році особливо "відзначився" в московському готелі Ritz Carlton. Він нібито привів повій в номер, де раніше зупинялися Барак і Мішель Обами, і попросив їх влаштувати сексуальне шоу "золотий дощ" на ліжко, де спало подружжя Обам. Звичайно, Трамп називає "Золотий" злив нісенітницею та фейком, але компромат вже викликав в Інтернеті рекордну кількість всіляких карикатур та фотожаб.

Реклама на dsnews.ua

Курсова лихоманка - інформаційне збудження української інтернет-спільноти фактом несподіваного здорожчання долара стосовно гривні, що спостерігалося в усіх обмінних пунктах країни 13 січня 2017 року. Заяви, які пролунали з вуст очільників Нацбанку, про вину "сезонного спаду ділової активності" та наших різдвяних свят, які "збігалися з робочими днями в США і Європі", лише додали олії у вогонь суспільного незадоволення. Відтак неабиякої масовості набули прогнози, до яких "температур" може піднятися вся ця Курсова лихоманка та як на неї будуть реагувати компетентні органи.

Міжтерористичний джихад - священна війна, яку на початку січня 2017 року оголосили один одному бойовики "Ісламського держави" і афганського радикального руху "Талібан". На даний момент бої між талібами та джихадистами з ІДІЛ вже тривають в кількох провінціях Афганістану, а крім цього іділівці наразі фактично перебувають у стані священної війни з іншими відомими ісламськими терористами - із сумнозвісної "Аль-Каїди". Міжтерористичний джихад вже розцінюється багатьма інтернет-сходознавцями і як нескінченне з'ясування, хто серед ісламських терористів щиріший мусульманин та більший моджахед, і фактичні зусилля (так перекладається з арабської саме слово "джихад") не в ім'я Аллаха, а на звичайне самознищення.

Трампотраст - система відносин, при якій численні бізнес-активи, які належать новому президенту США, мільярдеру Дональду Трампу, передаються в розпорядження довіреним особам у так званий сліпий траст, де матимуть повну свободу дій щодо цих активів, а одержувач вигод, тобто сам Трамп, втратить право втручатися у роботу довірених осіб трасту і не отримуватиме жодної інформації про стан власного майна. Цю шляхетну ідею урочисто виголошено на спільній прес-конференції американського глави держави та його юристки Шері Діллон 11 січня 2017 року. Але одразу виявився один важливий нюанс - управляти цим сліпим трастом будуть два дорослих сина Трампа, Дональд-молодший та Ерік. Після цієї новини у Всесвітньому павутинні навіть була поширена фотографія установчих зборів топ-менеджмента Трампотрасту, на якій найперспективнішою та найбільш принциповою довіреною особою визнано семирічного Дональда Трампа III, який за збігом обставин доводиться президенту США онуком, а майбутньому співуправляючому сліпим трастом Дональду Трампу-молодшому - сином.

    Реклама на dsnews.ua