Литва для захисту від Росії побудує паркан на кордоні

Литва побудує на кордоні з Калінінградською областю Росії паркан

Відповідні витрати закладені в бюджет країни на 2017 рік, повідомляє Depo.ua з посиланням на газета Lietuvos žinios.

Досі кордон між державами позначали лише спеціальні знаки і 13-метрова контрольна смуга. Охорону кордону з Росією будуть зміцнювати не тільки за рахунок бюджету, але і за рахунок коштів фонду публічної безпеки ЄС – на ці гроші придбають сучасну систему спостереження за кордоном.

Сподіваються, що так ефективніше вдасться захистити економічні інтереси Литви та інших країн. Можливість встановити паркан з'явилася після того, як завершили роботи з демаркації кордону з Калінінградською областю, розпочаті у 2011 році.

Міністр внутрішніх справ Эймутис Мисюнас заявив, що в цьому році вперше за весь період незалежності виділяють близько 3,6 млн. євро на будівництво фізичної стіни на кордоні з Калінінградською областю.

"Цих коштів має бути достатньо. Поруч з парканом буде встановлена сучасна система спостереження, на неї кошти планують знайти у наступному році", – сказав Мисюнас.

За словами міністра, це буде укріплена стіна, для того, щоб не проникали контрабандисти, нелегали. Роботи повинні завершити в цьому році.

Паркан побудують на ділянці 135 км - від Виштитиса до Німану (де перетинаються кордони Польщі, Литви та Росії).

Міністр сказав, що шукати нові рішення для захисту кордону з Калінінградською областю змушує погана геополітична ситуація. Він нагадав про недавній випадок, коли російські службовці потрапили на територію Естонії та викрали естонської службовця, а потім звинуватили в незаконному перетині кордону.

"Паркан – це знак, що сусідня держава ми розцінюємо як агресора", – підкреслив Мисюнас.

Представник парламентського Комітету з нацбезпеки і оборони Раса Юкнявичене сказала, що паркан має символічне значення. "Такий паркан не зупинить танки та іншу військову техніку, але він покаже, що ми, сподіваючись на поліпшення відносин з Росією, оцінюємо ситуацію реально. Ми робимо все, щоб знизити загрози, які представляє Росію". Подібні огорожі на кордоні з Росією планують також встановити Латвія і Естонія.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme