Як Орбан майже наздогнав Путіна

Наступ популістів на адекватну ліберальну демократію та здоровий глузд, як показують події в Угорщині, є лихом не тільки для США чи Британії. Будапешт пішов набагато далі, копіюючи дії Путіна трирічної давності

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Як Орбан майже наздогнав Путіна…

Організаціям, фінансованим Джорджем Соросом, не звикати до несхвального ставлення з боку влади. В Росії, наприклад, соросівський фонд "Відкрите суспільство" більш чи менш жорстко пресували років з десять – перед тим, як у 2015 році добити остаточно. Втім, у той момент дивуватись цьому факту ніхто чомусь не став.

Проте новина, що в рішучий наступ на організації Сороса пішли у далеко не чужій для мільярдера Угорщині, здивування таки викликала. Правляча партія Фідес, до якої належить і чинний прем’єр-міністр країни Віктор Орбан, розгорнула в підконтрольних ЗМІ масовану кампанію супроти як самого мільярдера, так і підтримуваних ним організацій громадянського суспільства.

Формально демократична країна, член Європейського Союзу, буде використовувати "всі наявні інструменти", щоб "вимести" всі недержавні організації, що фінансуються за рахунок мільярдера, який "служать глобальним капіталістам і ставить інтереси політкоректності вище за інтереси національних урядів". Принаймні, так заявив Сілард Немет, віце-президент правлячої партії Фідес.

Все це виглядає особливо зворушливо на тлі того, що Фідес свого часу теж отримувала допомогу від Сороса. Ну, тоді коли ще не з Путіним дружила, а добивала комуністів.

Втім, до подібних зворотів долі Соросу також не звикати – в тій самій Росії у 1996 році Держдума висловлювала офіційну подяку Соросу за "внесок в збереження і розвиток вітчизняної науки, освіти і культури" – а через 20 років його вже гнали з країни з піною на губах. Не зважаючи на більш ніж мільярд доларів, вкладених в російську науку.

Окрім того, угорські проурядові ЗМІ звинувачують Сороса в підриві авторитету правлячих виборних посадових осіб – при тому не тільки в Угорщині, але й в Румунії, Словаччині та Чехії. Авторитети він підриває, підступно використовуючи для цього кампанії по боротьбі з корупцією. На думку ідеологів Фідес, саме Сорос, а не ідіотизм правлячої партії, винен в антиурядових протестах у Польщі. Що ж, політикам з "Права і справедливості" така думка сподобається. Напевно, структурам Сороса і в цій країні варто якщо й не пакувати валізи, то, принаймні, готуватись до публічно цитованих безглуздих звинувачень.

Причина старту подібної кампанії – очевидна. Поки в Білоу домі сидів Барак Обама, який від діяльності Сороса особливого захвату, може й не відчував, але внеску мільярдера в розвиток демократії теж заперечувати не міг, Орбан був змушений приховувати свої потаємні бажання стосовно формування владної вертикалі в стилі Володимира Володимировича. А після того, як минулого року Сорос став мішенню для обурення нині обраного президента США Дональда Трампа, угорський прем’єр відчув, що момент настав.

Звичайно, можна по-різному оцінювати ефективність – і навіть глобальні цілі діяльності соросівських ініціатив. Але один факт залишається очевидним. Якщо в країні знищують підтримувані Соросом недержавні організації, використовуючи при тому репресивну потугу держави – то громадянам пора запасатись шинами та шоломами, і потрошку вправлятись в швидкісному розбиранні бруківки на центральних площах. Ну, або на всяк випадок скуповувати портрети улюблених вождів. Це вже кому що більше подобається.

А тим нашим співвітчизникам, які любить надто вже часто і голосно лаяти "недобитих гранітоїдів" – варто подумати, що при тому вони опиняються в компанії Володимира Путіна, Дональд Трампа і Віктора Орбана. Тільки, звичайно, не в командному – а в рядовому складі цієї армії цих гавкучих "борців з ліберальною заразою".  

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme